.

Επιμένει η Κομισιόν για ελεύθερες εξαγωγές ρεύματος που προέρχεται από τα NOME

Μπλόκο στο μπλόκο που θέλει να θέσει η ΡΑΕ στις εξαγωγές ρεύματος αγορασμένου από τις δημοπρασίες NOME φαίνεται ότι πρόκειται να βάλει η Κομισιόν.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τα δημοσιεύματα (με πρώτο αυτό του energypress), σύμφωνα με τα οποία η ΡΑΕ σκοπεύει να θέσει περιορισμούς στην πρακτική ορισμένων από τις εταιρείες προμήθειας οι οποίες προωθούν σε εξαγωγή κάποιες από τις ποσότητες ρεύματος που αγοράζουν σε φθηνή τιμή μέσω των δημοπρασιών NOME, κινητοποίησαν τα αντανακλαστικά της Κομισιόν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη αντίδραση με την οποία θα γίνεται σαφές ότι δεν μπορεί να μπεί κανένας τέτοιος περιορισμός, πολλώ μάλλον όταν το σύνολο των εξαγωγών ρεύματος αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με τη συνολική παραγωγή ρεύματος της χώρας.

Το ότι πράγματι κάποιες εταιρείες (από τις λεγόμενες μικρές του χώρου) εξάγουν ρεύμα που προέρχεται από τα NOME είναι διαπιστωμένο, καταγράφεται μάλιστα και στα στοιχεία που συλλέγονται προκειμένου να εκπονηθεί η πρώτη «Έκθεση Επιπτώσεων» του μηχανισμού πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο η πρακτική αυτή είναι απολύτως νόμιμη. Όταν υιοθετήθηκε ο μηχανισμός των NOME η τρόικα είχε πιέσει ώστε να απαλειφθεί κάθε περιορισμός των εξαγωγών για τους προμηθευτές, παρότι η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι οι δημοπρασίες έχουν σκοπό να διευκολύνουν το άνοιγμα της λιανικής στο εσωτερικό και όχι την επίτευξη κέρδους για τους εξαγωγείς.

Αντίστοιχη είναι και τώρα η επιχειρηματολογία της ΡΑΕ, ωστόσο η Κομισιόν φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την παραβίαση μιας βασικής αρχής της, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει πρόδηλο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού και μόνον τότε μπορούν να τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση ενεργειακών αγαθών.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου