.

Τι σχεδιάζουν οι κινέζοι της SUMEC μέσω της συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Που στοχεύουν, πως θα κινηθούν

Μια ακόμη κινεζική εταιρία επιλέγει την Ελλάδα ως βάση της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή και προχωρά σε συνεργασία με τη ΔΕΗ μέσω της θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Μια συνεργασία που αναμένεται να οδηγήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη συγκεκριμένων project στους τομείς των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας εντός του έτους.

Ο λόγος για το κινεζικό SUMEC Group, ο πρόεδρος του οποίου Cai Jibo βρέθηκε χθες στην Αθήνα και στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ για να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας της εταιρίας του με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ηλία Μοναχολιά και παρόντος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη.
Μάλιστα στην υπογραφή παραβρέθηκε επίσης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας ασφάλισης επενδύσεων στο εξωτερικό SINOSURE (China Export & Credit Insurance Co) κ. Liu Huifeng, γεγονός που καταδεικνύει όχι μόνο το κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ανανεώσιμων και εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και τις δυνατότητες να υποστηρίξουν οικονομικά τις επενδύσεις στις οποίες θα συμφωνήσουν να προχωρήσουν.
Η SUMEC ανήκει στον όμιλο της China National Machinery Industry Corporation (SINOMACH) η οποία ιδρύθηκε το 1978, ενώ στο ίδιο όμιλο ανήκει και η εταιρία CMEC με την οποία, όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ έχει αναπτύξει στενή επικοινωνία και συνεργασία που οδήγησε στην υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας για την ανάπτυξη του project Μελίτη.
Το έργο αυτό έχει παγώσει μεν λόγω του Μνημονίου που επιβάλει την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ωστόσο το ενδιαφέρον των κινέζων για την ευρύτερη ενεργειακή αγορά της Ελλάδας παραμένει και αποδεικνύεται από τη χθεσινή συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Συνεργασία σε projects εξοικονόμησης ενέργειας

Μεταξύ των project που θα επιδιώξουν οι δυο εταιρίες να αναπτύξουν από κοινού είναι η ανάληψη μεγάλων έργων εξοικονόμησης ενέργειας με την αλλαγή λαμπτήρων, αλλά και παρεμβάσεις σε συστήματα ψύξης και θέρμανσης για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Η SUMEC διαθέτει ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αλλά και δυνατότητες χρηματοδότησης τέτοιου είδους παρεμβάσεων, οι οποίες σχεδιάζεται να προωθηθούν με την διαδικασία του pay as save, δηλαδή η αποπληρωμή της εγκατάστασης να γίνεται από το χρήστη μέσω των ποσών που θα εξοικονομούνται από την κατανάλωση ενέργειας.
Στόχος των δυο εταιριών, οι οποίες θα εξετάσουν και τις δυνατότητες συνεργασίες με άλλες ελληνικές εταιρίες τεχνικές, μελετητικές και συμβουλευτικές, είναι να διεκδικήσουν μεγάλα έργα εξοικονόμησης, σε εγκαταστάσεις του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των δήμων, μεγάλων αλλά και μικρότερων ιδιωτικών επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια αγορά που εκτιμάται ότι θα έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια λόγω και της πολιτικής της ΕΕ για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι δυο εταιρίες σε αυτή τη φάση δεν θα στοχεύσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Ενίσχυση χαρτοφυλακίου με νέα έργα ΑΠΕ

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ αιολικών και φωτοβολταϊκών όπως δήλωσε στο World Energy News ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ηλίας Μοναχολιάς, η θυγατρική της ΔΕΗ και η SUMEC θα επιδιώξουν συνεργασίες ή και εξαγορές μεγάλων και μεσαίων έργων που ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης σε όλη τη χώρα και κυρίως από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει σε διάφορα στάδια αδειοδότησης αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 3.500 MW.
Από αυτά τα 70 MW είναι ώριμα και σύντομα θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί για την ανάθεση της κατασκευής τους.
Τα συγκεκριμένα έργα θα προωθηθούν από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ενώ σε συνεργασία με την κινεζική εταιρία θα αξιολογηθούν οι υπόλοιπες άδειες ως προς το χρόνο προώθησης τους και παράλληλα θα εξεταστεί η προοπτική εξαγοράς αδειών τρίτων.
Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της την προώθηση πάρκου 200 MW στην Κοζάνη, το οποίο είχε παλαιότερα ενταχθεί στο νόμο για τις επενδύσεις fast truck αλλά στη συνέχεια μπήκε στα συρτάρια των προηγούμενων διοικήσεων της ΔΕΗ και πάγωσε.
Στόχος της εταιρίας είναι να ξεμπλοκάρει το έργο και μάλιστα να το προχωρήσει, ανεξαρτήτως της συνεργασίας με τους κινέζους και εκτός των διαγωνιστικών διαδικασιών βάσει των οποίων πλέον προωθούνται τα φωτοβολταϊκά.
Η διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που έχει κάνει ήδη σχετικά διαβήματα προς τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, θεωρεί ότι ως βάση για την τιμολόγηση της ενέργειας θα μπορούσε να ληφθεί η τιμή που προκύπτει από τις διαγωνιστικές διαδικασίες.
Πέραν αυτού του project, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προωθεί επιπλέον 400 MW φωτοβολταϊκών, τα οποία θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης με την SUMEC.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου