.

Γ. Σταθάκης: Έως τα μέσα 2018 η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο market test και δεν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο», σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΔΕΗ  με θέμα «Investment Opportunities in Southeastern Europe», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποεπένδυση περίπου του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η Συμφωνία και είναι βιώσιμη. Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της πρότασης, το Market Test τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης ως τα μέσα του 2018.
«Ο δικός μας στόχος είναι να προσελκυστεί τεχνογνωσία και κεφάλαια για την αναβάθμιση υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την κατασκευή νέων, τελευταίας τεχνολογίας, που θα αντικαταστήσουν εν μέρει την ισχύ μονάδων που αποσύρονται οριστικά. Ώστε η αποεπένδυση να συνδυαστεί με στρατηγικά ζητήματα ενεργειακού σχεδιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του, ο κ. Σταθάκης επισήμανε επίσης πως η Ελλάδα στη δρομολογούμενη αποανθρακοποίηση της Ευρώπης απαντά με τον Εθνικό Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, ο οποίος θα περιγράφει τους εγχώριους στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη δεκαετία 2020-2030. Επιδίωξη του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα το 2030, υπό το φως των περιβαλλοντικών στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί με τη Συμφωνία των Παρισίων.
Παράλληλα, η μετάβαση στο ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο, το target model, γίνεται πλέον με αλματώδη βήματα, μέσα σε ένα πολύ ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Στόχος είναι οι νέες αγορές, σε συνδυασμό με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, να λειτουργήσουν εντός του 2018.
Όπως συμπλήρωσε, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η δεύτερη γραμμή μεταφοράς προς τη Βουλγαρία, μεταξύ των υποσταθμών Νέα Σάντα Κιλκίς και Maritsa East. Έχει χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και ήδη ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες κόστους-οφέλους που ζήτησε η Κομισιόν. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2021.
Κομβικό βήμα για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί το Memorandum of Understanding που θα υιοθετηθεί στο Βουκουρέστι από τους Υπουργούς Ενέργειας στα τέλη του μήνα, για την επέκταση και στον τομέα του ηλεκτρισμού της Πρωτοβουλίας που αφορά τη διασύνδεση του φυσικού αερίου στην περιοχή.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Όραμα μας είναι να μετασχηματίσουμε το εγχώριο ενεργειακό σύστημα ώστε η ενέργεια να διακινείται ελεύθερα πέραν των συνόρων. Με αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, ανταγωνιστικούς όρους και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων μας, θέτοντας στο επίκεντρο τους καταναλωτές, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και χωρίς αποκλεισμούς στην αγορά, να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι, να επωφελούνται όλοι από τις νέες τεχνολογίες και να διαθέτουν ανταγωνιστικές τιμές».

Πηγη: Ναυτεμπορική

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου