.

Νέα προειδοποίηση για εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα. Με κινητοποιήσεις απειλούν οι κάτοικοι

Την εκτίμησή του ότι το χωριό Ανάργυροι «θα πρέπει να εκκενωθεί άμεσα και στο σύνολο του» εξέφρασε εκ νέου κατά την επίσκεψη του στην περιοχή ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας μετά την νέα αυτοψία που διενήργησε και τις μετρήσεις που έλαβε από τα μηχανήματα που έχουν εγκατασταθεί προκειμένου να παρακολουθούν την δραστηριότητα του εδάφους, διαπίστωσε ότι «έχουν εντοπιστεί νέα ρήγματα εντός του χωριού, ενώ έχουν μεγαλώσει τα ήδη υπάρχοντα και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που είδαμε σαν αποτέλεσμα στους Ανάργυρους, μας ενισχύει την άποψη ότι το χωριό θα πρέπει να φύγει».


Προειδοποίησε επίσης ότι οι βροχές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση τέτοιων φαινομένων. Η επιστημονική ομάδα του κ. Λέκκα μετά από συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρακολουθεί την κατάσταση του εδάφους και την τυχόν ενεργοποίηση διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή και στα χωριά που γειτνιάζουν με το γεωλογικό ρήγμα όπως τα Βαλτόνερα, ο Φανός και Ροδώνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ «το χωριό Βαλτόνερα είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει πρόβλημα το επόμενο διάστημα το οποίο όμως δεν έχουμε ακόμη αποτιμήσει ενώ τα υπόλοιπα χωριά θα παρουσιάσουν πολύ λιγότερα προβλήματα».

Η νέα δήλωση του προέδρου του ΟΑΣΠ για άμεση εκκένωση του συνόλου του χωριού αναστάτωσε τους κατοίκους που απειλούν με κινητοποιήσεις εάν δεν προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην νομοθετική ρύθμιση για την απαλλοτρίωση του οικισμού. Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Τσισμαλίδης τόνισε ότι μετά τις δηλώσεις Λέκκα αποφασίσαμε «να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει έως την Παρασκευή στην νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικισμού». Ο πρόεδρος της κοινότητας περιέγραψε το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι κάτοικοι μετά και τις νέες εξελίξεις. «Μας λένε να φύγουμε από το χωριό και να νοικιάσουμε σπίτια αλλά δεν μας απαντά κανείς ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τα ενοίκια των κατοίκων που θα ξεσπιτωθούν», σημείωσε. Το κόστος ενοικίου των τριάντα οικογενειών των οποίων οι κατοικίες τους, είτε έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εξαιτίας της κατολίσθησης, είτε βρίσκονται εντός της κόκκινης ζώνης όπου για λόγους ασφαλείας έχει απαγορευτεί κάθε είδους ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή η ΔΕΗ αλλά δεν υπάρχει απάντηση ως προς το ποιος θα αναλάβει το κόστος της έκτακτης διαμονής των υπόλοιπων κατοίκων του οικισμού.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε ότι με επιστολή του έχει ζητήσει από την διοίκηση της ΔΕΗ στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να συμβάλλει στην προσπάθεια αναλαμβάνοντας προσωρινά το κόστος ενοικίου των υπολοίπων 45 οικογενειών που μένουν στον οικισμό. Όπως εξήγησε υπάρχει προφορική δέσμευση της επιχείρησης για το θέμα ενώ με την όλη πρωτοβουλία συμφωνεί και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης. Τέλος διευκρίνισε ότι η νομοθετική ρύθμιση της απαλλοτρίωσης των Αναργύρων θα ψηφιστεί με τροπολογία που θα έρθει στην βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.

Πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ, vetonews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου