.

EIA: Η Παγκόσμια Κατανάλωση Ενέργειας θα Αυξηθεί Κατά 28% το Διάστημα 2015 - 2040

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 28% μεταξύ 2015 - 2040, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Διεύθυνση Ενεργειακής Πληροφόρησης ( Energy Information Administration - EIA) των ΗΠΑ.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται ότι θα προέλθει από χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ, δήλωσε η EIA στη Διεθνή Ενεργειακή Επισκόπηση του 2017 ( International Energy Outlook 2017) που εξέδωσε την Πέμπτη.

«Στις εκτός ΟΟΣΑ χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, αποδίδεται περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας κατά την περίοδο εκτίμησης 2015 - 2040», ανέφερε η έκθεση.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% ετησίως μεταξύ 2015 και 2040, σύμφωνα με την έκθεση.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το αθροιστικό ΑΕΠ σε περιφέρειες εκτός του ΟΟΣΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,8% ετησίως, γεγονός που θα συντελέσει επίσης στην αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στις περιοχές αυτές.
Στις περιφέρειες του ΟΟΣΑ, από την άλλη πλευρά, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι 1,7% κατά την περίοδο αυτή, λόγω της αργής ή μειούμενης αύξησης του πληθυσμού.
Μεταξύ όλων των ενεργειακών πόρων, η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,3% ετησίως μεταξύ 2015 και 2040, καθιστώντας τις ΑΠΕ την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας στον κόσμο.
Δεύτερη, μετά τις ΑΠΕ, ενεργειακή πηγή αναμένεται να είναι η πυρηνική ενέργεια με ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης κατά 1,5% ετησίως κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.
Ωστόσο, τα ορυκτά καύσιμα δεν προκύπτει ότι θα χάσουν την κυριαρχία τους στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα. «Αν και η κατανάλωση μη ορυκτών καυσίμων αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από την αντίστοιχη για τα ορυκτά καύσιμα, τα τελευταία θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν το 77% της κατανάλωσης ενέργειας το 2040», ανέφερε η έκθεση.
Το φυσικό αέριο αναμένεται να είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο με εκτιμώμενο ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης 1,4% ετησίως μεταξύ 2015 - 2040. «Οι άφθονες πηγές φυσικού αερίου και η άνοδος της παραγωγής θα συμβάλλουν στην ισχυρή ανταγωνιστική θέση του φυσικού αερίου», εξηγεί η έκθεση.
Το αργό, το πετρέλαιο και άλλα υγρά καύσιμα θα παραμείνουν η μεγαλύτερη πηγή για την κάλυψη της παγκόσμιας ενέργειας κατανάλωσης, αλλά το μερίδιό τους έχει ήδη αρχίσει να περιορίζεται.
Ενώ το πετρέλαιο και τα υγρά καύσιμα αντιστοιχούσαν στο 33% της κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο το 2015, το επίπεδο αυτό προβλέπεται να μειωθεί στο 31% το 2040, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου