.

Κάλεσμα Παναγιωτάκη στην Κινεζική Shenhua: Ελάτε να διεκδικήσετε το 40% των λιγνιτικών μονάδων

Κάλεσμα στη Shenhua να συμμετάσχει στη διαδικασία αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και του σχετικού market test του Οκτωβρίου, απηύθυνε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ (Clean Energy Development Forum), που διοργάνωσε στην 82η ΔΕΘ το Κινεζικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου, υπό την αιγίδα της Shenhua Group Corporate Limited.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua -η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο- "θα μπορούσε να δουλέψει πολύ αποδοτικά και κερδοφόρα αυτό το 40%", αν συμμετάσχει στη διαδικασία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Οι περιφερειακές αγορές έχουν εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο να διαδραματίσουν στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς. Η ΔΕΗ φιλοδοξεί πολύ βάσιμα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιφερειακή αγορά και προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε συνεργασίες με εταιρείες όπως η Senhua, αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου" επισήμανε ο κ.Παναγιωτάκης.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο CEO του κινεζικού κολοσσού Senhua Energy Co Ltd, δρ Ling Wen, γενικός διευθυντής του Senhua Group, επιβεβαίωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον της εταιρείας για την Ελλάδα. 'Οπως επισήμανε, στην παγκόσμια αγορά ενέργειας υπάρχουν σήμερα δύο τάσεις: πρώτον, η ανάγκη για σταθερή και βιώσιμη ενεργειακή τροφοδοσία και δεύτερον η ανάγκη η τροφοδοσία αυτή να γίνει ακόμη πιο καθαρή, "όπως υποσχέθηκαν οι Πρόεδροι Σι και Ομπάμα (κατά τη διάσκεψη για το κλίμα) στο Παρίσι". "Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στον κόσμο πρέπει να δώσουμε ισχυρή στήριξη στη σταθερή ενεργειακή προμήθεια της οικονομίας και πρέπει να κάνουμε τον λιγνίτη πιο καθαρό. Στην Κίνα κάναμε επιτυχημένα αυτή την καινοτομία [...] Στο μέλλον θέλω να βοηθήσω την Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας μας, να κάνει την παροχή ενέργειας από λιγνίτη πολύ καθαρή" κατέληξε.

Άλλωστε, περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια της ΔΕΗ να αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με κινεζικούς ενεργειακούς ομίλους, αναμένεται να δώσει και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της ΔΕΗ με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας (CDB), στην Ελλάδα, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου για τις Επενδυτικές Ευκαιρίες στη Ν.Α. Ευρώπη, που συνδιοργάνωσαν ΔΕΗ και ΙΕΝΕ, στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, επισήμανε ότι με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο δρ Ling δηλώνει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για παρουσία στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι το μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι λαμπρό και αφού απαρίθμησε μια σειρά από υλοποιημένες ή προγραμματισμένες επενδύσεις στον κλάδο, σημείωσε: "Το καράβι της Ελλάδας δεν βουλιάζει. Ταξιδεύει και θα ταξιδεύει. Είμαστε βέβαια μια μικρή χώρα και όταν η Αμερική φτερνίζεται, εμείς παθαίνουμε πνευμονία. Υπάρχουν όμως ακόμη Έλληνες που επενδύουν στην Ελλάδα και όταν οι Έλληνες επενδύουν, τους βλέπουν οι ξένοι και έρχονται κι αυτοί". Ευχήθηκε τέλος να υπάρχει στο μέλλον καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, προς όφελος και των δύο.

Υπενθυμίζεται ότι η Shenhua Group Corporation Limited και ο Όμιλος Κοπελούζου, υπέγραψαν προ μηνών συμφωνία συνεργασίας και ανάπτυξης στον τομέα της πράσινης ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ. Η Shenhua Group Corporation Limited είναι η μεγαλύτερη παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, τόσο από συμβατικές όσο και καθαρές πηγές ενέργειας.

Σταθάκης: Σημαντικές προσδοκίες από τις κοινές επενδυτικές πρωτοβουλίες με την Κίνα

Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία τις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα είναι η μετάβαση προς νέες, φιλικότερες στο περιβάλλον, μορφές ενέργειας. Η μείωση των εκπομπών ρύπων συνεπάγεται σημαντικές ανατροπές στο μείγμα ενεργειακής παραγωγής κάθε χώρας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Κίνα. Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργείται κοινό έδαφος για την προώθηση επενδυτικών πρωτοβουλιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, επισήμανε μιλώντας στο ενεργειακό φόρουμ (Clean Energy Development Forum), που διοργάνωσε στην 82η ΔΕΘ το Κινεζικό Επιμελητήριο Διεθνούς Εμπορίου, υπό την αιγίδα της Shenhua Group Corporate Limited, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι "η επιλογή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας στη φετινή ΔΕΘ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στη συνεργασία των δύο κρατών. Η συνεργασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει δυναμικά και προσδοκούμε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με αμοιβαία οφέλη".

Πρόσθεσε ότι η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας αποτελεί μια από τις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, κεντρικός στόχος της οποίας είναι να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε σταδιακά αυτές να αποτελέσουν τη βάση του εγχώριου ενεργειακού μείγματος. "Ο λιγνίτης θα παραμείνει στρατηγικό καύσιμο, αλλά σε συμβατά επίπεδα με τους περιβαλλοντικούς στόχους" επανέλαβε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε: "μπροστά μας ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η συνεργασία Ελλάδας-Κίνας να αποδειχθεί ιδιαίτερα εποικοδομητική".

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου