.

Μακράς Πνοής Συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ και SHENHUA GROUP

Θετικά βλέπει η Shenhua τις τρεις δράσεις που της έχει προτείνει η ΔΕΗ και αφορούν τη συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού στη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτών της ΔΕΗ, τη συμμετοχή της στη ΔΕΗ Solar Solutions που έχει συστήσει η ΔΕΗ με τον Όμιλο Κοπελούζου και την εγκαθίδρυση επικοινωνίας μεταξύ του ΚΔΕΠ της ΔΕΗ και του ερευνητικού κέντρου της SHENHUA GROUP.


Η ΔΕΗ εκτιμά ότι η συνεργασία με τη Shenhua που επισφραγίστηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο εταιρειών θα είναι μακράς πνοής και επωφελής τόσο για τις δυο εταιρείες, όσο και για τις δυο χώρες.

Το επόμενο διάστημα, κλιμάκιο στελεχών της ΔΕΗ θα επισκεφτεί εγκαταστάσεις της SHENHUA GROUP στην Κίνα και αλλού, προκειμένου να μελετήσουν επιτόπου τις μεθόδους εργασίας αλλά και την πρόοδο που έχει γίνει στην αντιρρυπαντική τεχνολογία άνθρακα.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:

«Το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΗ και SHENHUA που υπογράφηκε στις 10/09/0217 στα πλαίσια της ΔΕΘ είναι ο πρώτος σταθμός-κορύφωση μίας εντατικής δραστηριότητας που προηγήθηκε μεταξύ των δύο εταιριών, οι επαφές των οποίων είχαν ήδη ξεκινήσει εδώ και μήνες με την επίσκεψη της SHENHUA GROUP τον χειμώνα στον σταθμό του Αμυνταίου.

Οι επαφές συνεχίστηκαν με την επίσκεψη του Προέδρου της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της SHENHUA GROUP κατά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα το Μάιο.

Στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2017 στα γραφεία της ΔΕΗ πολυπληθής αντιπροσωπεία της SHENHUA GROUP με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ. Li Dong συναντήθηκε με κλιμάκιο της Ανώτατης Διοίκησης της ΔΕΗ, όπου τέθηκαν οι βάσεις για τη σύναψη του MoU.

Στις 8/9 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου ανωτέρων τεχνικών στελεχών της SHENHUA GROUP στον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα, όπου μελέτησαν τις εγκαταστάσεις και τον τρόπο λειτουργίας του σταθμού για τρεις ώρες.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της υπογραφής του μνημονίου, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ πρότεινε στον Πρόεδρο της SHENHUA GROUP τις παρακάτω συγκεκριμένες δράσεις:

1) Εγκαθίδρυση επικοινωνίας μεταξύ του ΚΔΕΠ της ΔΕΗ και του ερευνητικού κέντρου της SHENHUA GROUP.

2) Συμμετοχή της SHENHUA GROUP στη ΔΕΗ Solar Solutions που έχει συστήσει η ΔΕΗ με τον Όμιλο Κοπελούζου από το 2012.

3) Πρόσκληση συμμετοχής της SHENHUA GROUP να συμμετάσχει στη διαδικασία αποεπένδυσης της λιγνιτικής παραγωγής.

Σε όλες αυτές τις προτάσεις ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SHENHUA GROUP Dr. Ling Wen ήταν ιδιαίτερα θετικός προσθέτοντας ότι πρέπει «να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να κάνουμε πράξεις».

Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας σε ειδική τελετή στο Μακεδονία Παλλάς στις 10/9 είπε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την εταιρεία μας, γιατί υπογράφουμε το MoU με τη SHENHUA, την οποία ο Πρέσβης της Κίνας, ο κ. Zou Xiaoli, έχει χαρακτηρίσει σαν το θρύλο της χώρας.

Όταν μου το είπε, νόμισα ότι η SHENHUA είναι μια πολύ παλιά, παραδοσιακή εταιρεία. Όταν όμως τη γνώρισα στο Πεκίνο, είδα ότι εννοούσε πως είναι ίσως η πιο προηγμένη εταιρεία της Κίνας τεχνολογικά και μια από τις πιο προηγμένες εταιρείες στον κόσμο και μάλιστα σε τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα τη ΔΕΗ.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η προσήλωσή τους στο περιβάλλον και στην ασφάλεια στην εργασία. Μάλιστα, μετά τη συγχώνευσή της με την άλλη εταιρεία, είναι μια γιγαντιαία πια εταιρεία, η μεγαλύτερη στον κόσμο σε πολλούς τομείς.

Από την πλευρά μας μπορώ να πω ότι εμείς μπορεί να μην έχουμε το μέγεθος το δικό τους, αλλά και η ΔΕΗ είναι μια εμβληματική εταιρεία για την Ελλάδα, η μεγαλύτερη στη χώρα, και φιλοδοξούμε να γίνει ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή μας, πράγμα για το οποίο έχουμε όλες τις προϋποθέσεις.

Γι’ αυτό, εγκαινιάζοντας σήμερα τη συνεργασία μας, θεωρούμε ότι θα είναι μια μακράς πνοής από την οποία θα κερδίσουμε και οι δυο εταιρείες, και οι δύο χώρες.

Θέλω προσωπικά τελειώνοντας, να ευχαριστήσω το Dr. Ling για τη συμβολή του στη συνεργασία και να τονίσω ότι η προσωπικότητά του και η συμπεριφορά του απέναντί μας, μας έκανε εξαιρετική εντύπωση».

Οι επαφές κορυφώθηκαν μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα και διατυπώθηκαν με εμφατικό τρόπο απόψεις και προτάσεις για το άμεσο μέλλον, στο Forum που διοργάνωσε η SHENHUA GROUP τη Κυριακή 10/09 στο οποίο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ήταν από του κύριους ομιλητές και το οποίο παρακολούθησε πολυπληθής ομάδα στελεχών της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παρουσία της ΔΕΗ στις εγκαταστάσεις της SHENHUA GROUP στο Πεκίνο, είχε περίοπτη θέση στο περίπτερο της Κινέζικης εταιρείας στη ΔΕΘ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο εν λόγω φόρουμ, ο Κινέζος Πρέσβης μίλησε για τη στρατηγική ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της ενέργειας και τόνισε πως προϋπόθεση για αυτό είναι η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης. Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν o πρόεδρος της ΔΕΗ, ο Πρόεδρος της SHENHUA GROUP, αλλά και ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας.

Το επόμενο διάστημα στελέχη της ΔΕΗ θα επισκεφτούν εγκαταστάσεις της SHENHUA GROUP στην Κίνα, αλλά και εκτός Κίνας όπως στην Ινδονησία, για να μελετήσουν επιτόπου τις μεθόδους εργασίας αλλά και προόδου που έχει γίνει στην αντιρρυπαντική τεχνολογία άνθρακα».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου