.

Δήμος Εορδαίας: Η ιστορία του λιγνίτη χτύπησε στην Ενεργειακή Καρδιά της Ελλάδας

Ολόκληρη η ιστορία του λιγνίτη από τη «γέννηση» του λιγνιτικού κοιτάσματος έως την ανάπτυξη σε σεληνιακό φόντο, πέρασε μέσα από την επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια Λιγνίτη στο Βιομηχανικό Συγκρότημα της ΛΙΠΤΟΛ που πραγματοποίησαν, σήμερα Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 στο Μουσικό Σχολείο της Πτολεμαϊδας , ο Δήμος Εορδαίας και η ΔΕΗ ΑΕ σε συνεργασία με τα Σωματεία Συνταξιούχων της ΔΕΗ , το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Η επετειακή εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία και αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δημάρχου , καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από τα επίσημα εγκαίνια του Βιομηχανικού Συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ Πτολεμαϊδας , που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Ιουλίου του 1957 παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Δήμαρχος Εορδαίας μετά από μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του λιγνίτη και στην εκβιομηχάνιση της περιοχής τόνισε μεταξύ άλλων: « Η σημερινή εκδήλωση ήταν μία υποχρέωσή μας , που τώρα εκπληρώνουμε . Έχει ως κύρια αναφορά τα ιστορικά στοιχεία εκείνης της εποχής αλλά και την απότιση τιμής στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στα Λιγνιτωρυχεία και στους ΑΗΣ. Θεωρώντας ότι «Λιγνίτης –Πτολεμαϊδα και ΔΕΗ» είναι έννοιες ταυτόσημες , προτείναμε τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης με τη ΔΕΗ ,καθώς και με τα Σωματεία Συνταξιούχων ΔΕΗ, τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων» .
Ακολούθησαν οι εμπεριστατωμένες ομιλίες των εκλεκτών εισηγητών :
-Ανδριώτη Γεωργίου Αντιπρόεδρου Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ. , ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «ΛΙΓΝΙΤΗΣ:ΛΙΠΤΟΛ-ΔΕΗ . Μία ιστορία χρόνων με συνέχεια...»
-Μαθιουδάκη Ιωάννη Γραμματέα Ιδρύματος Μποδοσάκη, ο οποίος παρουσίασε το θέμα: «Πρόδρομος Αθανασιάδης –ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ &ΛΙΠΤΟΛ».
- Δαβάκου Χρήστου Τέως Διευθυντή ΛΚΔΜ, ο οποίος ανέλυσε το θέμα: « Ιστορικό Εκμετάλλευσης &Αξιοποίησης Λιγνίτη Πτολεμαϊδας» .
- Παπαφιλίππου Νικολάου Τέως Διευθυντή ΑΗΣ Καρδιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα: «Ο Λιγνίτης Πτολεμαϊδας φορέας μετάβασης από τα συντρίμμια του πολέμου στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη» .
- Παυλίδου Μιράντας , η οποία ανέπτυξε το θέμα: « Η πρώτη συστηματική εκμετάλλευση του λιγνίτη από την Εταιρεία «ΠΑΥΛΙΔΗΣ-ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ».
Στα πλαίσια της εκδήλωσης και σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα οι διοργανωτές απότισαν φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στα λιγνιτωρυχεία και στους ΑΗΣ του ενεργειακού κέντρου, με την επίδοση αναμνηστικών στις οικογένειές τους , ενώ το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων ,χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης –Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου.
Η εκδήλωση διανθίστηκε από το ιστορικό βίντεο της ΔΕΗ με το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από τις εξορυκτικές εργασίες της ΛΙΠΤΟΛ κατά το 1959 , ενώ το δικό της ευχάριστο χρώμα στην όλη διοργάνωση έδωσε η Μουσική Παράσταση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαϊδας .
Στο χώρο του Μουσικού Σχολείου λειτούργησε η άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του τ. Τομεάρχη ΛΚΔΜ Χαράλαμπου Πασσαλίδη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου