.

«Στον πάγο» από τον υπουργό Ενέργειας το σχέδιο Παναγιωτάκη για την πώληση χαρτοφυλακίου πελατών από τη ΔΕΗ

Εξαιρετικά επιφυλακτικός, αν όχι απορριπτικός, εμφανίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο σχέδιο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για την πώληση χαρτοφυλακίου πελατών της επιχείρησης.
Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί και νέο «εργαλείο» μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, πέραν της διαδικασίας των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

Είναι γνωστό ότι το σχέδιο της ΔΕΗ για την πώληση χαρτοφυλακίου 500.000 πελατών προκειμένου να μειώσει το μερίδιο της με ελεγχόμενο τρόπο, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά της, έχει απορριφθεί από τους δανειστές, ενώ και η κυβέρνηση κρατάει αποστάσεις από τα σχέδια Παναγιωτάκη.
Πρόσφατες πληροφορίες ότι το σχέδιο της ΔΕΗ βρίσκεται σε τελικό στάδιο σχεδιασμού και αναμένεται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υλοποιηθεί διαψεύστηκαν από κύκλους του υπουργείου που έλεγαν ότι δεν έχει κατατεθεί καμία συγκεκριμένη πρόταση.

Πρόωρη η λύση της πώλησης χαρτοφυλακίου πελατών

Μετά από όλα αυτά χθες (18/10) ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, παρέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς το σχέδιο Παναγιωτάκη στις Καλένδες, δηλώνοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να μιλάει κανείς για πώληση χαρτοφυλακίου πελατών της ΔΕΗ.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι υπάρχουν νομικά και ουσιαστικά θέματα που δημιουργούν προβληματισμό και ότι η ΔΕΗ «με δική της πρωτοβουλία» έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης.
Σύμφωνα με τον υπουργό η μελέτη θα πρέπει να απαντήσει τόσο στα οικονομικά όσο και στα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι όροι κάτω από τους οποίους μπορεί να γίνει μεταβίβαση μεριδίου, καθώς και οι οικονομικές επιπτώσεις για την ίδια τη ΔΕΗ αλλά και για τους καταναλωτές.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τη λίστα των λιγνιτικών

Σε ότι αφορά το μείζον ζήτημα της λίστας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που θα δοθούν προς πώληση ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.
Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αντέξει η ΔΕΗ τις πιέσεις που υφίσταται λόγω της υποχρέωσης ανοίγματος της αγοράς ο κ. Σταθάκης μίλησε για μεταβατική περίοδο και μεγάλο μετασχηματισμό που είναι σε εξέλιξη, ο οποίος - όπως είπε χαρακτηριστικά - προφανώς δημιουργεί κάποιες αγωνίες.
Σε πέντε χρόνια, όπως εκτιμά ο υπουργός Ενέργειας, θα υπάρχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στον τομέα της ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου