.

Η ΔΕΗ δέσμευσε τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ Κοζάνης λόγω χρεών

– Αιφνιδιάστηκε από τη ΔΕΗ η δημοτική αρχή, παρά τη χθεσινή συνάντηση με τον Παναγιωτάκη, όπου τέθηκε το θέμα!

Την έντονη έκπληξη και αιφνιδιασμό του δήμου Κοζάνης προκάλεσε η ενέργεια της ΔΕΗ να δεσμεύσει όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ για παλιό χρέος το οποίο με τους τόκους έφτασε τα 7 εκ. ευρώ.
Πρόκειται για οφειλές 3 εκ. ευρώ που ξεπέρασαν τα 7 εκ. ευρώ στο σύνολο με τους τόκους και ουσιαστικά πρόκειται για χρήματα που παλαιότερες δημοτικές αρχές δεν πλήρωσαν στην ΔΕΗ με την αιτιολογία ότι μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα άρα αυτά δεν έπρεπε να πληρωθούν. Ο Δήμος είχε χάσει τα δικαστήρια για την εν λόγω απόφαση (το 2003 και το 2012) και ουσιαστικά χρωστούσε έκτοτε τα χρήματα. Η απόφαση, όμως, της ΔΕΗ να προσχωρήσει σήμερα σε δέσμευση όλων των λογαριασμών της επιχείρησης , ήρθε μια ημέρα μετά τη συνάντηση του δημάρχου με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη (παρουσία του περιφερειάρχη), όπου και συζητήθηκαν πέντε θέματα εκ των οποίων και αυτό! Ο δήμος παρά τη συνάντηση και συζήτηση του θέματος με τον πρόεδρο (ο οποίος δήλωσε άγνοια του θέματος) , ο δήμος Κοζάνης σήμερα αιφνιδιάστηκε πλήρως από την απόφαση της ΔΕΗ για δέσμευση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ.

Ο δήμος ζητάει μείωση ή απαλοιφή των τόκων
«Η απόφαση αυτή της ΔΕΗ είναι άστοχη, άδικη και λανθασμένη», είπε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Ιωαννίδης σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα μέσα μετά την έκτακτη σημερινή αυτή εξέλιξη, περιγράφοντας ως εξής τι έγινε: Το θέμα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 90 όταν η ΔΕΥΑΚ για λόγους πολιτικούς αποφάσισε επειδή είχε καταγραφή μείωση του υδροφόρου ορίζοντα της λεκάνης Σαριγκιόλ, αποφάσισε να μην πληρώσει λογαριασμούς προς την επιχείρηση, που άγγιζαν τα 3 εκ. ευρώ. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, η ΔΕΥΑΚ δεν οφείλει άλλα χρήματα στην ΔΕΗ, αφού σε ετήσια βάση καταβάλει πάνω από 5.5 εκ. ευρώ για την αγορά θερμικής ισχύος και την κατανάλωση ρεύματος και είναι συνεπής. Υπήρξαν πρωτόδικες αποφάσεις προσφυγών της ΔΕΗ το 2001 και 2005 που τελεσιδίκησαν το 2003 και 2012 και έκτοτε υπάρχει πλούσια αλληλογραφία για τη ρύθμιση και διαχείριση του ποσού. Η ΔΕΗ υπολόγισε τους τόκους, έκτοτε, με επιτόκιο 9% αυξάνοντας το χρέος στο ποσό των 9 εκ. ευρώ, ενώ μετά από αλληλογραφία δέχθηκε να αλλάξει το επιτόκιο στο 6%, φτάνοντας στο ποσό των 7 εκ. ευρώ, που είναι σήμερα. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, ο δήμος ουσιαστικά ζητάει μια μείωση ή έστω απαλοιφή των τόκων του αρχικού ποσού, για αυτό και προέκυψε το όλο ζήτημα, αφού ο δήμος διεκδικεί τη μείωση ή απαλοιφή των τόκων.

Πιάστηκαν στον …ύπνο!

Εντωμεταξύ, ο δήμαρχος πιάστηκε στον …ύπνο με την απόφαση της ΔΕΗ να δεσμεύσει τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ, αφού δήμαρχος και περιφερειάρχης είχαν χθες συνάντηση με τον κ. Παναγιωτάκη για πέντε θέματα εκ των οποίων και αυτό! Τα θέματα αυτά είναι οι πυλώνες της Ποντοκώμης, η σύμβαση της τηλεθέρμανσης που δεν έχει υπογραφεί και είναι στον αέρα, μια άλλη οικονομική διαφορά μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ, η ανάπλαση του Ιλαρίωνα και το εν λόγω θέμα! Ο δήμαρχος τόνισε πως αυτό που ειπώθηκε είναι πως ο δήμος θα έστελνε επιστολή για το επίμαχο θέμα προς τη ΔΕΗ την προσεχή Δευτέρα , για το τι θα έπρεπε να γίνει. Στις 20/11 η ΔΕΗ κοινοποίησε στη ΔΕΥΑΚ τις δικαστικές αποφάσεις και μέσα σε 5 ημέρες και παρά τις προφορικές συζητήσεις ο δήμος δεν είχε εικόνα ότι θα προβούν σε δέσμευση. «Ξαφνιάστηκα. Η κίνηση αυτή απέναντι στον δήμο της Κοζάνης ήταν άστοχη και λανθασμένη. Δεν μπορώ να ενημερώνομαι από τα μέσα ότι έγινε δέσμευση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ», είπε ο δήμαρχος , προκαλώντας εντύπωση.

Θα δημιουργηθούν προβλήματα στην επιχείρηση!

Η δέσμευση των ποσών της ΔΕΥΑΚ θα δημιουργήσει, αναμφίβολα προβλήματα στην επιχείρηση, ενώ ο δήμος θα κινηθεί νομικά ώστε να ακυρωθεί η απόφαση δέσμευσης των λογαριασμών, με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα. Ερωτηθείς ο δήμαρχος αν αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της επιχείρησης, ο κ. Ιωαννίδης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. «Αν χθες που συναντηθήκαμε με τον κ. Παναγιωτάκη, ήξερε ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ενώ εμείς θέσαμε το ζήτημα, νοιώθω βαθύτατα προσβεβλημένος «, είπε ο δήμαρχος, λέγοντας ωστόσο πως πρέπει να υπάρξει συναίνεση μιας και αυτή τη στιγμή όλο το κεφάλαιο της ΔΕΥΑΚ είναι δεσμευμένο! «Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι σήμερα θα γίνει η δέσμευση. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο πρόεδρος έχει πλήρη εικόνα , αλλά εμείς κινηθήκαμε άμεσα ώστε να κλείσουμε το ζήτημα», είπε επίσης.

Επίσης, ο δήμαρχος δεν θέλησε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τον διπλασιασμό, ουσιαστικά, του αρχικού χρέους, λέγοντας ότι ο δήμος έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο για την αρχική δικαστική απόφαση. «Δεν είμαστε ασυνεπείς, ενώ έχουμε ανταλλάξει αλληλογραφία και κάναμε προφορικές συζητήσεις για το θέμα. Η απόφαση της ΔΕΗ είναι άδικη , άστοχη και λανθασμένη», κατέληξε.

Πηγη: Πρωινός Λόγος

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου