.

Πέρασε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Νέα μέτρα για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων συμφωνήθηκαν σήμερα στην επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να δοθεί ώθηση στον συγκεκριμένο τομέα, όπου παρατηρείται υστέρηση.
Δεδομένης της υψηλής σημασίας των κτιρίων στην ενεργειακή κατανάλωση της Ε.Ε., η επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας που εντάσσεται στο «καθαρό ενεργειακό πακέτο» της Κομισιόν.


Οι ευρωβουλευτές-μέλη της επιτροπής ζήτησαν μια ξεκάθαρη στρατηγική που θα κάνει τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια πολύ πιο αποδοτικά ως το 2050. Πρότειναν τη θέσπιση στόχων για το 2030 και 2040, καθώς και δείκτες προόδου στον κλάδο.

Παράλληλα, ζήτησαν να υπάρχει πρόβλεψη για την ηλεκτροκίνηση σε όλα τα νέα κτίρια και σε όσα ανακαινίζονται, όπως σημεία φόρτισης και σχετικές υποδομές σε κτίρια με άνω των 10 θέσεων στάθμευσης.

Επιπλέον, ενέκριναν τη χρήση ενός «δείκτη εφυΐας» που θα βοηθήσει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την υγεία και την ποιότητα του αέρα.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής, Μπεντ Μπέντσεν (EPP) από τη Δανία σχολίασε:

«Πετύχαμε μια ισχυρή πλειοψηφία για την ενίσχυση των ενεργειακών αναβαθμίσεων. Είναι σημαντικό να δείξουν τα κράτη-μέλη μια ξεκάθαρη δέσμευση και να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις στο μακροχρόνιο σχεδιασμό τους. Αυτό περιλαμβάνει τη διευκόλυνση χρηματοδότησης, την προτεραιότητα των ανακαινίσεων ως πρότυπο για τους επενδυτές και το να επιτραπεί σε δημόσιες αρχές να επενδύουν σε ενεργειακά κτίρια».

Πλέον, μετά την ψήφιση στην επιτροπή, πρόκειται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου