.

Προώθηση των στόχων για την κλιματική αλλαγή πριν από τη Σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την αύξηση των στόχων του 2030 για την κλιματική αλλαγή ζήτησε με σχετικό ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (3 Οκτωβρίου), καλώντας παράλληλα τα κράτη μέλη να προτείνουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τις μηδενικές εκπομπές πριν από τη Σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ το 2018.


Το Νοέμβριο, οι Ευρωβουλευτές συμφώνησαν σε μια σειρά προτάσεων που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να επιταχύνει την υλοποίηση των φιλοδοξιών της αναφορικά με τους στόχους για την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Οι προτάσεις αυτές καλούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει και να οριστικοποιήσει μια στρατηγική για την Ευρώπη με μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2018 πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη Κορυφής για το κλίμα, που πρόκειται να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2018 στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Δεδομένου ότι τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας του Παρισιού πρέπει να καταλήξουν σε μακροπρόθεσμους στόχους μέχρι το 2020 και να επιδείξουν πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής στην Πολωνία, η COP24 έχει ήδη αποκτήσει τεράστια σημασία.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποστηρίζουν το ψήφισμα δήλωσαν ότι αναμένουν διευκρινίσεις στη COP23 σχετικά με τη δομή του «Διαλόγου Διευκόλυνσης», που αποσκοπεί στον έλεγχο της προόδου των χωρών ως τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι το 2015.

Την επόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση σχετικά με τον κανονισμό επιμερισμού της προσπάθειας (ESR), ο οποίος θέτει εθνικούς δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των εκπομπών από διάφορους τομείς που αποτελούν το 60% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.

Επιπλέον, το Σύστημα Δικαιωμάτων Εμπορίας Εκπομπών (ETS) βρίσκεται στο επίκεντρο του τριμερούς διαλόγου μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση του σχεδίου ήδη να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων εμπορίας εκπομπών σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, ζήτησαν από την Επιτροπή να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ του ΣΕΔΕ και άλλων αγορών άνθρακα.

Η ΕΕ και η Κίνα αγωνίζονται πλέον για την ανάδειξή τους σε ηγέτη του κλίματος, θέση την οποία εγκατέλειψαν οι ΗΠΑ, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από τη Συμφωνία των Παρισιού, ισχυριζόμενος ότι οι όροι δεν ευνοούν καθόλου τη χώρα.

Χθες, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες επανέλαβαν την «απογοήτευσή τους» για την απόφαση του προέδρου Τραμπ, την οποία χαρακτήρισαν ως «οπισθοδρόμηση».

euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου