.

Σφήνα Ιαπώνων για τους λιγνίτες της ΔΕΗ - Στο δίπολο Αμύνταιο ή Μεγαλόπολη επικεντρώνεται η διαπραγμάτευση με τη DG Comp

fragezeichen-0005.gif from 123gifs.eu

Διευρύνεται το ασιατικό ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ, καθώς εκτός των Κινέζων, έχουν εσχάτως ενσκύψει και Ιάπωνες. Πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες για ένα παλιό γνώριμο της ΔΕΗ, τον όμιλο Hitachi, που σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την κατασκευή της Πτολεμαίδας IV, προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, από την οποία και εξαρτάται ο εκσυγχρονισμός του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της δημόσιας επιχείρησης.
Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι η κίνηση της Hitachi συνδυάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με το ενδιαφέρον του ιαπωνικού ομίλου για αναβάθμιση πεπαλαιωμένων μονάδων της ΔΕΗ ή και κατασκευή νέων. Ο συγκεκριμένος είναι άλλωστε από τους βασικούς τομείς δραστηριότητας της Hitachi Power Europe. Εχει επίσης τη σημασία του το γεγονός ότι Ιάπωνες θεωρούνται επιλεκτικοί επενδυτές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την πολύ μικρή παρουσία τους στην ελληνική αγορά. 
Δεν περνά απαρατήρητο ότι για μια ακόμη φορά, το ενδιαφέρον, προέρχεται από χώρα εκτός Ευρώπης, φυσικά με τη διαφορά ότι οι ιαπωνικές εταιρείες δεν αντιμετωπίζουν σε επίπεδο Κομισιόν τιςεπιφυλάξεις που ισχύουν για τις κινεζικές. Σε ευρωπαϊκό πάντως επίπεδο, την πόρτα της ΔΕΗ φέρονται να έχουν χτυπήσει, εταιρείες μόνο από την Αν. Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, κινητικότητα καταγράφεται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με την DG Comp σχετικά με το πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι κοινοτικοί ήραν τις αρχικές τους ενστάσεις ως προς το αν συνιστά αποεπένδυση, η πώληση μιας άδειας, της Μελίτης, αντί για μιας έτοιμης μονάδας. Ετσι, και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στοΑμύνταιο ή τη Μεγαλόπολη, η άδεια της Μελίτης θα περάσει κι αυτή ως περιουσιακό στοιχείο, στο λιγνιτικό πακέτο.
Κύκλοι της ΔΕΗ επιμένουν ότι η ελληνική πρόταση να ενταχθεί στο πακέτο, ο ΑΗΣ Αμυνταίου, είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η συζήτηση για τη Μεγαλόπολη. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι οι κοινοτικοί δεν έχουν ακόμη πειστεί, και ότι ο ΑΗΣ Μεγαλόπολης παραμένει στο τραπέζι.
Επικαλούνται το γνώριμο επιχείρημα ότι μπορεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου να είναι παλαιός, και να χρήζει επενδύσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ, όταν όμως γίνουν αυτές, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως το 2035. Οσο για τις κοινοτικές αιτιάσεις γιατί να πρέπει να αγοράσει ο επενδυτής μια μονάδα όπου απαιτείται να ρίξει κεφάλαια, η ΔΕΗ απαντά ότι ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με όλες τις μονάδες της ΔΕΗ. Το επιχείρημα είναι ότι αφού η εταιρεία δαπανά εκατομμύρια για να εκσυγχρονίσει τα εργοστάσια που κρατά, γιατί να μην πρέπει να κάνει το ίδιο και ο επενδυτής για τις μονάδες που θα αγοράσει...
Σ εαυτό το σημείο βρίσκονται οι συνομιλίες με την DG Comp, και ενώ το θέμα των λιγνιτών έθεσε την περασμένη εβδομάδα ο υπ. ΠΕΝ Γ.Σταθάκης στον Επίτροπο Π.Μοσκοβισί. Παρά το γεγονός όμως ότι έχουν απαντηθεί μια προς μια οι παρατηρήσεις-ενστάσεις των κοινοτικών, εκείνοι επιμένουν αντί για το Αμύνταιο, να μπούν στο πακέτο οι μονάδες της Μεγαλόπολης. 
Μπορεί ακόμη να μην έχουν ληφθεί αποφάσεις, δεδομένου ωστόσο ότι οι πιέσεις θα συνεχισθούν, θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει "ευελιξία", πολλώ δε μάλλον όταν απώτερος στόχος της είναι να γλιτώσει από τη συζήτηση τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ.
Επίσημα μπορεί στη κυβέρνηση να το αρνούνται, εφόσον όμως τα πράγματα δυσκολέψουν, η λιγνιτική λίστα θα χρειαστεί να αναπροσαρμοσθεί, και ως γνωστόν, πολυτέλεια επιλογών δεν υπάρχει. 

energyress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου