.

Άλλα 12.5 εκ. θα δοθούν για το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία από κεντρικούς πόρους ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κατά τη συνεδρίαση της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Οι εργασίες της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στην Καστοριά.
Τις εργασίες άνοιξε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, ο οποίος καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής, εκπροσώπους της Ε.Ε., αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς εταίρους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν εισηγήσεις για την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος και τον περαιτέρω προγραμματισμό έργων, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις από πλευράς των μελών της Επιτροπής.
Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, έκανε μια σημαντική ανακοίνωση για το φυσικό αέριο, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποφέρει από ενεργειακή φτώχεια. Ο κόσμος κρυώνει ειδικά εδώ στην Καστοριά. Μπορεί να είναι ζεστή η φιλοξενία, αλλά οι άνθρωποι κρυώνουν. Ενημερώνω, λοιπόν, για τις οριστικοποιημένες πρωτοβουλίες και το γεγονός πως για το φυσικό αέριο θα δοθούν άλλα 12.5 εκατομμύρια, όχι μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά από κεντρικούς πόρους με overbooking. Έτσι, το φυσικό αέριο θα έρθει στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό και στα Γρεβενά».
Ο Θ. Καρυπίδης ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και το γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Παναγιώτη Κορκολή, λέγοντας χαρακτηριστικά «στην αναγνώριση και στον ενδιαφέρον απαντούμε με ευχαριστώ, στην αδικία με κινητοποιήσεις» και κάλεσε σε συμμετοχή για το συλλαλητήριο της προσεχούς Τρίτης 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά στο φλέγον θέμα των εξελίξεων στη ΔΕΗ ο Περιφερειάρχης δήλωσε:
«Εδώ, όπως ξέρετε, χτυπάει η ενεργειακή καρδιά της χώρας. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όμως, βάλλεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο βάλλεται ο λιγνίτης που είναι το εθνικό μας καύσιμο και καύσιμο της Ε.Ε., διότι το φυσικό αέριο δεν είναι καν καύσιμο της Ευρώπης, αλλά εισαγόμενο. Σε δεύτερο επίπεδο βαλλόμαστε μέσω της αποεπένδυσης –κατά την ορολογία των θεσμών- ξεπούλημα για μας, που βάζει επιπρόσθετα σε μια περιπέτεια τη χώρα. Άρα, κινούμαστε σε αυτό το περιβάλλον με την υψηλή ανεργία και τις χαμένες θέσεις εργασίας και πρέπει να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Να εξασφαλίσουμε ότι τουλάχιστον θα υπάρχει ένα μεροκάματο σε κάθε σπίτι, καθώς ούτε αυτό είναι δεδομένο, αφού έχουμε 13.000 οικογένειες χωρίς καθόλου εισόδημα.
Υπάρχει μια πρωτοβουλία μαζί με άλλες τριάντα ενεργειακές περιφέρειες, καθώς μπαίνουμε σε άλλες διαδικασίες για να διασφαλίσουμε ποσά, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο σοκ της μετάβασης κι εκεί θέλουμε και τη στήριξη και τη γνώση σας για να δούμε τα καλύτερα αποτελέσματα».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου