.

Τσίπρας: Άμεση είσπραξη από τη ΔΕΗ των 360 εκατ. ευρώ για τις παλιές ΥΚΩ μέσα από το «κοινωνικό μέρισμα» των 1,4 δις. ευρώ

Με τηλεοπτικό μήνυμά του στους πολίτες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και επισήμως τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος συνολικού ύψους 1,4 δις. ευρώ, που προκύπτει όπως ανέφερε, από την υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% το 2017.


Από το ποσό των 1,4 δις. ευρώ, τα 360 εκατ. θα δοθούν στη ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και να μην υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, αλλά και για να γίνει δυνατή η περαιτέρω ελάφρυνση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Η ακριβής διατύπωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: "από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περεταίρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ".

Ας σημειωθεί ότι το energypress είχε προαναγγείλει την κάλυψη μέρους των παλιών ΥΚΩ από το κοινωνικό μέρισμα (βλέπε: https://energypress.gr/news/emprosthovari-anaktisi-130-ekat-eyro-tha-ehei-i-dei-gia-tis-palies-yko-me-lefta-apo-pleonasma) ωστόσο η τελική απόφαση, όπως αποδείχτηκε με το σημερινό διάγγελμα, ήταν να καλυφθεί το σύνολο του ποσού των 360 εκατ. ευρώ.

Η λύση πληρωμής από το πλεόνασμα επιλέχτηκε με δεδομένο ότι η τρόικα δεν συμφωνούσε με μια πιθανή επιβάρυνση του προϋπολογισμού του 2018, ενώ από την άλλη επέμενε να είναι μεγάλο το ποσό που θα πάρει άμεσα η ΔΕΗ.

Η πληρωμή των παλιών ΥΚΩ στη ΔΕΗ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την εισήγηση της ΡΑΕ τα αναδρομικά για την πενταετία 2012 - 2016 προσδιορίστηκαν στα 360 εκατ. ευρώ. Εκτός όμως από το ύψος του ποσού, η ΡΑΕ είχε προτείνει να καλυφθούν οι παλιές ΥΚΩ από τον ΕΦΚ του πετρελαίου που καίνε οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες των νησιών. Η φιλοσοφία της πρότασης αυτής έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση που δρομολόγησε αρχικά μια λύση σύμφωνα με την οποία το ποσό της επιβάρυνσης θα καλυπτόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κάποιο σχετικό κονδύλι για το οποίο υπήρχαν συνεννοήσεις με το ΥΠΟΙΚ.

Εν τέλει, μετά τις αντιρρήσεις της τρόικας το ποσό των 360 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το πλεόνασμα.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι, όπως είχε επανειλημμένως δεσμευθεί ο κ. Σταθάκης, η είσπραξη των παλιών ΥΚΩ δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Κοινωνική πολιτική

Υπενθυμίζεται ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ προσδιορίστηκαν νομοθετικά το 2012, χωρίς να αναπροσαρμοστούν έκτοτε, προκαλώντας έτσι σωρευτικά ένα έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ κατά την πενταετία 2012-2016, το οποίο μετά την ενδελεχή έρευνα της ΡΑΕ προσδιορίστηκε στα 360 εκ. ευρώ, έναντι των 735 εκ. ευρώ που είχε ζητήσει και εγγράψει ως πρόβλεψη στον ισολογισμό της η ΔΕΗ.

Σημειώνεται ότι με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική στις περισσότερες χώρες όπου υπάρχουν νησιά, το πρόβλημα έχει λυθεί με διασυνδέσεις ενώ εκεί όπου υπάρχουν μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως στην Ισπανία το κόστος άσκησης κοινωνικής πολιτικής στο ρεύμα, μοιράζεται 50%-50% μεταξύ του κρατικού προϋπολογισμού και των καταναλωτών.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου