.

Aνησυχία στους ενεργειακούς δήμους για τις τηλεθερμάνσεις Πτολεμαϊδας και Αμυνταίου

Με τέσσερα θέματα στην Ημερήσια Διάταξη συνεδρίασε σήμερα Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017 στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Εορδαίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων», υπό την Προεδρία του Δημάρχου Εορδαίας και Προέδρου του Δικτύου Σάββα Ζαμανίδη.


Το πρώτο θέμα αφορούσε την ενημέρωση, από την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, του νεοϊδρυθέντος Σωματείου «Ένωση για τον Λιγνίτη» με έδρα την Αθήνα . Οι εκπρόσωποι του νέου φορέα αναφέρθηκαν στους επιδιωκόμενους στόχους που είναι: Η χάραξη ,εκ μέρους της Πολιτείας ενός σαφούς , δεσμευτικού και μακροχρόνιου σχεδιασμού για τη χρησιμοποίηση του λιγνίτη, η ένταση της προσπάθειας για την αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Δικαιωμάτων Εκπομπών, η ανάδειξη των θετικών στοιχείων για την αξιοποίηση Λιγνίτη, η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία , η ορθή ενημέρωση για την αναγκαιότητα της ορθολογικής ανάπτυξης της δραστηριότητας του Λιγνίτη και τέλος η ανάπτυξη ολόπλευρα της συνεργασίας με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην ατζέντα των θεμάτων της συζήτησης βρέθηκαν η Δέσμευση λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ από τη ΔΕΗ Α.Ε., καθώς και η Λειτουργία των τηλεθερμάνσεων δύο σοβαρά ζητήματα για τα οποία οι Δήμαρχοι Εορδαίας , Κοζάνης και Αμυνταίου δήλωσαν μεταξύ άλλων:

Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης: «Με πολύ σοβαρά θέματα θα ασχοληθούμε σήμερα , που έχουν να κάνουν με το ρόλο του Λιγνίτη στην Εθνική οικονομία και κυρίως στην περιοχή , αλλά και με τις τελευταίες εξελίξεις με τα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ . Ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων θέλουμε να στηρίξουμε μία διαδικασία , που θα φέρει σε συμβιβασμό τις ΔΕΥΑ με τη ΔΕΗ, ενώ ένα μεγάλο ζήτημα είναι η διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας των Τηλεθερμάνσεων της περιοχής μας , αλλά και η συμφωνία με τη ΔΕΗ αναφορικά με τους όρους και τις συνθήκες , που πρέπει να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις».

Δήμαρχος Κοζάνης Ελευθέριος Ιωαννίδης: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλές σημαντικές αλλαγές και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, ενώ θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε ανάλογα καθώς τα θέματα έχουν να κάνουν με το μέλλον της περιοχής και της λειτουργίας των Τηλεθερμάνσεων».

Δήμαρχος Αμυνταίου Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης: « Ως Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με τα ζητήματα των Τηλεθερμάνσεων που έχουν να κάνουν με την παροχή θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ σε λογικά κόστη , ενώ η Τ.Α. πρέπει να αντιδράσει οργανωμένα και στην επικείμενη παύση των Μονάδων της περιοχής ».

Τέλος το Δ.Σ. ενέκρινε τις δαπάνες από τη συνδιοργάνωση της επετειακής εκδήλωσης με θέμα : «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 60 χρόνια με λιγνίτη» , που πραγματοποιήθηκε στις 29-10-2017 στην Πτολεμαΐδα.

vetonews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου