.

Πουλάει τα ασημικά της η ΔΕΗ - Κλείδωσε η συμφωνία για τον λιγνίτη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ημέρα που θα ανακοινωθεί η λίστα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Κυβέρνηση και Κομισιόν, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσαν τα χέρια και αναζητούν την κατάλληλη στιγμή για να δημοσιοποιήσουν την τελική τους απόφαση.

Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις πολλών μηνών και με τις ευλογίες της DG Comp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), στο καλάθι τελικά μπαίνουν οι δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης (3 και 4), η Μελίτη 1 και η άδεια για την κατασκευή της Μελίτης 2, μαζί με τα ορυχεία της ΔΕΗ στην Αχλάδα (τροφοδοτεί τη Μελίτη 1), στη Βεύη και στο Κλειδί.


Τα «αντισταθμιστικά»

Το μόνο θέμα που μένει ανοιχτό είναι τα «αντισταθμιστικά» που ζητεί η κυβέρνηση για τα... ασημικά που χάνει η ΔΕΗ. Οπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, η ΔΕΗ θα μείνει για ένα διάστημα κυρίως με τα... σαπάκια της, τουλάχιστον μέχρι να λειτουργήσει η νέα μονάδα της, η Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα αντικαταστήσει την Καρδιά, καθώς και η μονάδα βιομάζας, ισχύος 25 μεγαβάτ, που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και θα αντικαταστήσει τον σταθμό του Αμύνταιου.

Ετσι, για να μην προκληθεί αρρυθμία στη ΔΕΗ με την αποεπένδυση του λιγνιτικού της δυναμικού κατά 40%, η Ελλάδα διαπραγματεύεται την παράταση των ωρών λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Αμυνταίου και Καρδιάς στις 32.000 ώρες λειτουργίας, από τις 17.500 που έχουν σήμερα. Με άλλα λόγια, το υπουργείο διαπραγματεύεται την παράταση της διάρκειας ζωής τους και μετά το 2019 προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγή τους και να μη διακοπεί η τηλεθέρμανση στις περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου.

Η εξαίρεση

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει προ διετίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την υπαγωγή των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου στην παράγραφο 4 του άρθρου 33 της οδηγίας βιομηχανικών εκπομπών, βάσει της οποίας οι ΑΗΣ θα δικαιούνταν 32.000 ώρες λειτουργίας την οκταετία 2016-2023, αντί των 17.500 ωρών που αντιστοιχούν στην πλειοψηφία των ΑΗΣ στην ΕΕ που υπάγονται σε καθεστώς παρέκκλισης περιορισμένης διάρκειας λειτουργίας (παράγραφος 1, άρθρο 33). Το βασικό επιχείρημα πίσω από το συγκεκριμένο αίτημα ήταν το γεγονός ότι οι δύο ΑΗΣ χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση των πόλεων της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου. Ωστόσο, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εξαίρεσης από τη συμμόρφωση με τα όρια εκπομπών της οδηγίας βιομηχανικών εκπομπών ήταν η 1η Ιανουαρίου 2014. Πέρα όμως από το εκπρόθεσμο του αιτήματος, κανένας από τους δύο ΑΗΣ δεν πληροί επί της ουσίας τις προϋποθέσεις υπαγωγής της εξαίρεσης των 32.000 ωρών λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, ο ΑΗΣ Αμυνταίου τέθηκε σε λειτουργία το 1987, ενώ η εξαίρεση της παραγράφου 4 του άρθρου 33 αναφέρεται σε ΑΗΣ που λειτουργούσαν πριν από τις 31/12/1986.

Χαμηλότερη ισχύς

Επιπλέον, οι τέσσερις καμινάδες του ΑΗΣ Καρδιάς, οι οποίες σύμφωνα με την οδηγία βιομηχανικών εκπομπών αποτελούν η καθεμία ξεχωριστό σταθμό, έχουν κατά πολύ χαμηλότερη θερμική ισχύ από τα 1.500 MWth (συνολική ονομαστική θερμική ισχύς) που αποτελούν το ελάχιστο όριο θερμικής ισχύος για τη χορήγηση δικαιώματος λειτουργίας για 32.000 ώρες, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 33. Ως αποτέλεσμα, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης είχε απορριφθεί από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποτελεί τελικά ζητούμενο εάν η Κομισιόν θα δώσει το πολυπόθητο για τη ΔΕΗ... αντίδωρο.

Παράλληλα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ζητεί από την Κομισιόν - αφού προχωρήσει η αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ - την αναθεώρηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διατίθεται από την εταιρεία σε εναλλακτικούς προμηθευτές μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

tovima.gr


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου