.

Γ. Σταθάκης: Θα στηρίξουμε τη γεωθερμία

Τη στήριξη της κυβέρνησης στην ανάπτυξη της γεωθερμίας εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στο γεωθερμικό πεδίο στην Κοινότητα Αρίστηνο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για το οποίο το ΥΠΕΝ ενέκρινε τον περασμένο Απρίλιο την πρώτη άδεια πώλησης θερμικής ενέργειας από γεωθερμία.
«Η γεωθερμία αποτελεί ένα νέο μεγάλο πεδίο για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα και είναι μεγάλη μας χαρά που ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε ένα από τα πιο πρωτοποριακά έργα στη γεωθερμία», ανέφερε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «ως κυβέρνηση το στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και ταυτόχρονα αποτέλεσε την αφορμή για να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, ένα νόμο για τη γεωθερμία, που θα διευκολύνει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής δραστηριότητας στα αμέσως επόμενα χρόνια» τόνισε ο Υπουργός.

Τα γεωθερμικά πεδία, όπως είπε ο ίδιος, μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, για την παραγωγή ενέργειας για τα νοικοκυριά, να γίνουν πόλος έλξης επιχειρήσεων λόγω φτηνής ενέργειας (θερμοκήπια, κλπ) και όπου υπάρχουν ιαματικές διαστάσεις η γεωθερμία να γίνει πόλος τουριστικής ανάπτυξης. Και τα τρία αυτά θέματα θα ενσωματωθούν στον νέο νόμο που θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τραϊανούπολης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Φαλέκας, ενημέρωσε τον κ. Σταθάκη για το ενεργειακό πλάνο του Δήμου.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης έχει εκμισθώσει στον Δήμο Αλεξανδρούπολης για 50 χρόνια το γεωθερμικό πεδίο Αρίστηνου, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν και ιδιωτικές εταιρίες. Το συγκεκριμένο γεωθερμικό πεδίο βρίσκεται γεωγραφικά εντός των ορίων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Άνθειας, Αρίστηνου, Αετοχωρίου και Λουτρού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Έβρου. Η αξιοποίηση του έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014-2020. Το έργο θα περιλαμβάνει ένα θερμικό σταθμό 222,5 τετραγωνικών μέτρων και ένα δίκτυο διακίνησης του γεωθερμικού ρευστού συνολικού μήκους 14.300 μέτρων, καθώς και δύο γεωτρήσεις βάθους 550 μέτρων για την επανεισαγωγή του γεωθερμικού ρευστού στο γεωθερμικό πεδίο. Η μέγιστη μεταφερόμενη θερμική ισχύς θα είναι περίπου 10 MW, από τα οποία τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για την τηλεθέρμανση των θερμοκηπίων και το υπόλοιπο 1 MW για την τηλεθέρμανση των δημοτικών κτιρίων.

Αμέσως μετά ο ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκης, με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επισκέφθηκαν τα Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε., στην Ξάνθη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν επίσκεψη στους εργοστασιακούς χώρους του ομίλου Πλαστικά Θράκης.

www.energyworld.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου