.

ΥΠΕΝ: Ολοκληρώθηκε το πόρισμα για την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου

Ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ανεξάρτητης τριμελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου. Η Επιτροπή είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη, τον περασμένο Ιούνιο, αμέσως μετά την κατολίσθηση, στις 10 Ιουνίου 2017, με αποκλειστικό αντικείμενο τη σύνταξη πραγματογνωμοσύνης για τη διερεύνηση σε βάθος των αιτιών και των συνθηκών, κάτω από τις οποίες συνέβη το συγκεκριμένο γεγονός.
Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, από τη λεπτομερή επισκόπηση και ανάλυση των πολυάριθμων στοιχείων που παραχωρήθηκαν στην Επιτροπή προέκυψε ότι η κατολίσθηση οφείλεται σε συνδυασμό της δυσμενούς επιρροής των εξής κύριων παραγόντων:

- Την παρουσία στρώσεων υλικών με χαμηλή αντοχή εντός των γεωλογικών σχηματισμών που περιβάλλουν το κοίτασμα του λιγνίτη.
- Την παρουσία ρηγμάτων που καθόρισαν μερικώς και χωρίς να ενεργοποιηθούν τη γεωμετρία της κατολίσθησης.
- Την παρουσία (υπό πίεση) υπόγειων υδροφορέων κάτω από το δάπεδο του ορυχείου.
- Την τμηματική ανάπτυξη υδατικών πιέσεων από την εισροή υδάτων στα ρήγματα και τις ρωγμές του περιβάλλοντος του ορυχείου. Τα συγκεκριμένα ύδατα προέρχονται κυρίως από τον επιφανειακό υδροφορέα αλλά και δευτερευόντως από τα όμβρια ύδατα.
- Τη γεωμετρία και τις επιμέρους κλίσεις του μετώπου εξόρυξης.

Η Επιτροπή επισημαίνει καταλήγοντας ότι, η ύπαρξη των προαναφερόμενων παραγόντων ήταν υπό συνεχή διερεύνηση, ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτή η ρεαλιστική εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων κατά την περίπτωση σύγχρονης και συνδυασμένης δράσης αυτών.

Το πολυσέλιδο πόρισμα διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στις δικαστικές αρχές που ανέλαβαν τη διερεύνηση του συμβάντος.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου