.

Υπέρ του στόχου 35% για τις ΑΠΕ έξι παγκόσμιοι κολοσσοί

Την προώθηση του στόχου 35% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ζητούν από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ έξι παγκόσμιοι κολοσσοί με αφορμή την επερχόμενη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (18 Δεκεμβρίου).


Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα η Amazon, η Microsoft, η Ikea, η Unilever, η Dupont και η Philips προτρέπουν τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν στόχο 35% για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, ο στόχος του 27% δεν μπορεί να ωθήσει σε επενδύσεις σε ΑΠΕ και αντ ‘αυτού ζητούν από τους υπουργούς να υποστηρίξουν έναν στόχο 35%, σύμφωνα με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πιστεύουμε ότι η οδηγία για τις ΑΠΕ μετά το 2020 μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο, εξασφαλίζοντας σταθερές και προβλέψιμες εθνικές πολιτικές ανάπτυξης, καθώς και τις υπάρχουσες επενδύσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι υπογράφοντες συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της RE-Source Platform, μιας συμμαχίας που στοχεύει στην μεγαλύτερη εταιρική προμήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη, βασιζόμενη στις εγγυήσεις προέλευσης.

Ταυτόχρονα, απηύθυναν έκκληση προς τους υπουργούς να άρουν τους ρυθμιστικούς φραγμούς στην ανάπτυξη συμφωνιών αγοράς ενέργειας (PPAs), οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι εταιρικές PPA «επιτρέπουν στους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας στον κλάδο της πληροφορικής, των χημικών, της βαριάς βιομηχανίας και άλλων τομέων να εξασφαλίσουν την παροχή καθαρού ηλεκτρισμού σε ανταγωνιστική τιμή», τονίζουν οι εταιρείες. «Επιπλέον, παρέχουν οικονομική ασφάλεια για τους προμηθευτές ΑΠΕ και συνεπώς καθίστανται όλο και πιο σημαντικές, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτίθενται στη δυναμική της αγοράς».

Η WindEurope, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδρυτών της RE-Source Platform, πιστεύει ότι οι εταιρικές PPA μπορούν να είναι «ένας σημαντικός δρων για την μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια» με πολλαπλά οφέλη.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, για να καταστούν βιώσιμοι σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε η WindEurope σε πρόσφατο άρθρο.

Η άποψη των επικριτών

Παρόλα αυτά, οι εγγυήσεις προέλευσης έχουν και τους επικριτές τους.

Ο Ole Lofsnaes, από την Ομοσπονδία Νορβηγικών Βιομηχανιών, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πραγματική σχέση μεταξύ της φυσικής ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά και των εγγυήσεων προέλευσης που παραδίδονται.

«Ένας προμηθευτής ενέργειας που προσφέρει 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μπορεί απλά να αγοράσει εγγυήσεις προέλευσης στην αγορά. Εντούτοις, η πραγματική παραδοθείσα ηλεκτρική ενέργεια θα εξακολουθεί να προέρχεται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα, όπου ζει ο καταναλωτής», τονίζει ο κ. Lofsnaes σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στη EURACTIV.


Επιπλέον, το σύστημα εγγύησης προέλευσης έχει επικριθεί εντόνως για το ελάχιστο αντίκτυπό του, που οδηγεί σε μικρή ή καθόλου πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σύμφωνα με τον Jaap Jansen του Centre for European Policy Studies (CEPS).

Στην πραγματικότητα, η περιβαλλοντική αξιοπιστία των εγγυήσεων προέλευσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις οργανώσεις που έχουν αναλάβει τον έλεγχό τους. Ο επικεφαλής του RE100 στην Climate Group, Sam Kimmins, δήλωσε ότι οι εγγυήσεις προέλευσης συνιστούν απλώς ένα λογιστικό σύστημα.

«Όλες οι ενέργειες των μελών μας ελέγχονται από το Carbon Disclosure Project», υπογράμμισε σε πρόσφατο debate που διοργάνωσε η EURACTIV. «Και έχουμε πολύ αυστηρά πρότυπα».

euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου