.

Τα 5 εμπόδια της κυβέρνησης στην πώληση λιγνιτικών μονάδων

Πέντε εμπόδια καλείται η κυβέρνηση να ξεπεράσει μέχρι την έναρξη των διαδικασιών πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό μπλακ άουτ αλλά και την εμπλοκή στο διαγωνισμό.


Το θέμα της παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένες τις πολιτικές θέσεις και διακηρύξεις πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας περί διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρίας ηλεκτρισμού. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρούσαν τη "μικρή ΔEΗ" κατακεραύνωνε την πώληση και έκανε λόγο για "εθνικό έγκλημα".
Ωστόσο, η καταδικαστική σε βάρος της χώρας απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το μονοπώλιο της δημόσιας επιχείρησης στο λιγνίτη και η εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προσγείωσε -ανώμαλα- την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην πραγματικότητα.
Πέντε εμπόδια, λοιπόν, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση έως την ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων  της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία.

Οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και ΓΕΝΟΠ

1. Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και της ΓΕΝΟΠ είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα. Και το καινούριο μέτωπο που ανοίγει είναι εκείνο της Μεγαλόπολης καθώς την περασμένη Άνοιξη η κυβέρνηση με επικεφαλής τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη είχε προχωρήσει σε ένα πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τους τοπικούς εκπροσώπους στα παραδοσιακά "φρούρια" της ΔΕΗ στην Κοζάνη και την Φλώρινα. Ήταν τότε που άνοιξε το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Ο υπουργός ΠΕΝ ετοιμάζει, λένε οι πληροφορίες, νέο γύρο επισκέψεων ξεκινώντας αυτή τη φορά από την αρκαδική πόλη.
Την ίδια στιγμή στη Μεγαλόπολη και τη Φλώρινα έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια στις 4 Δεκεμβρίου στην πόλη της Μακεδονίας και στις 6 του μηνός στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.
Ο πρόεδρος επίσης της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης έχει προαναγγείλλει  κλιμάκωση με κορύφωση των κινητοποιήσεων όταν πάνε στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις για την πώληση των μονάδων.

Οι διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ

2. Οι αντιδράσεις εντός του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο εμπόδιο. Ήδη ο βουλευτής της Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού έχει ταχθεί αντίθετος στην πώληση των μονάδων της Μεγαλόπολης αν και βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η τελική πολιτική του στάση όταν έλθει η ώρα της ψήφισης των νομοθετικών διατάξεων, που θα προβλέπουν την απόσχιση των μονάδων από τη δημόσια εταιρία.  Τα κυβερνητικά στελέχη θα επιδοθούν σε ένα πολιτικό «μασάζ» των βουλευτών και άλλων κομματικών στελεχών επιχειρηματολογώντας με το τέλος της διαδρομής της χώρας στη μνημονιακή εποχή καθώς και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των μονάδων. Η επίτευξη ενός λογικού τιμήματος είναι επίσης κι ένα από τα πολιτικά χαρτιά που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.

Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας

3. Οι θέσεις εργασίας (1.300) και οι σχέσεις με το νέο ιδιοκτήτη των τεσσάρων μονάδων είναι επίσης ένα από τα εμπόδια. Ο υπουργός ΠΕΝ μετά το τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς φρόντισε να διαβεβαιώσει για τη διατήρηση τους, τονίζοντας επίσης πως οι θέσεις εργασίας, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των προς πώληση μονάδων. Υπαινίχθηκε ότι θα υπάρχει στους όρους του διαγωνισμού. Βέβαια, το θέμα είναι αν στο προσεχές market test, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θέσουν ζήτημα με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Θα έρθουν επενδυτές;

4. Το τέταρτο εμπόδιο ακούει στην προθυμία επενδυτών να αποκτήσουν τις λιγνιτικές μονάδες. Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει κινεζικές ενεργειακές επιχειρήσεις, μία ιαπωνική αλλά και από την Τσεχία. Οι Έλληνες «παίκτες», οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ρεύματος με τους ξένους εταίρους τους, δεν έχουν τοποθετηθεί. Για την ακρίβεια έχουν υπονοήσει ότι αν δεν υπάρχουν και υδροηλεκτρικοί σταθμοί στο καλάθι των μονάδων τότε δεν υπάρχει συμφέρον να συμμετάσχουν.

Το... Παρίσι

5. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που απασχολεί τους επενδυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. και η συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή που ορίζουν την απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς. Μάλιστα η τελευταία αναθεώρηση του συστήματος των δικαιωμάτων ρύπων εκτινάσσει μελλοντικά το κόστος τους στα 20 με 30 ευρώ τον τόνο έναντι 5 με 7 ευρώ, σήμερα. Κόστος τεράστιο για λιγνιτικές μονάδες.

Σταδιακά

Από την άλλη μεριά, όμως, κανείς δεν πρέπει να αποκλείει την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και από Ευρωπαίους και Έλληνες παραγωγούς ρεύματος με δεδομένες τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε μία καινούργια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας.
Το market test ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα ωστόσο, όπως προκύπτει θα έχει πολλά στάδια μέχρι τον Ιούνιο. Οπότε δεν αποκλείεται παρασκηνιακά κυβερνητικά στελέχη αλλά και τεχνοκράτες της ΔΕΗ να επιδιώξουν την προσέγγιση ιδιωτών επενδυτών.
Στο ενδεχόμενο που δεν προσέλθουν επενδυτές τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την κυβέρνηση, η οποία δεν αποκλείεται να βρεθεί μπροστά σε απαίτηση των θεσμών για πώληση και υδροηλεκτρικών σταθμών.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου