.

Με δύο εναλλακτικά σχέδια στο τραπέζι η ΔΕΗ για το μέλλον του ΑΗΣ Αμυνταίου – Τι προβλέπει το καθένα

Μπορεί οι μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου να αποκλείστηκαν από την λίστα των μονάδων που θα μπούνε στο market test από την DGcomp, φαίνεται όμως ότι είναι οι μοναδικές επί του παρόντος για τις οποίες εκφράζεται επενδυτικό ενδιαφέρον σε συνδυασμό με τα σχέδια της ΔΕΗ για την αναβάθμισή τους και το αίτημα της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς για παράταση των ωρών λειτουργίας τους.

Το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση της διάρκειας ζωής του Αμυνταίου μέχρι το 2022, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το World Energy News, συνοδεύτηκε με αίτημα να επιτραπεί η δημιουργία ενός venture capital μεταξύ της ΔΕΗ και άλλων ιδιωτών επενδυτών για την αναβάθμιση του Αμυνταίου ώστε να παραμείνει εν λειτουργία και μετά το 2022.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αναβάθμιση του Αμυνταίου έχει εκφραστεί επισήμως από την κινεζική Shenhua σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, ενώ ανεπίσημα η ΔΕΗ φέρεται να συζητάει και με άλλους επενδυτές.

Αναβάθμιση παλαιών ή κατασκευή νέας μονάδας

Τα σχέδια που εξετάζει αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ για τις μονάδες του Αμυνταίου είναι δύο:
• Είτε να προχωρήσει σε αναβάθμιση των δύο υφιστάμενων μονάδων συνολικής ισχύος 600 MW με επενδυτή ή επενδυτές που θα βάλουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, τα οποία μάλιστα υπολογίζονται σε πάνω από 150 εκατ. ευρώ
• Είτε να προβεί στο κλείσιμο των παλαιών μονάδων και στην αντικατάστασή τους από μια νέα μικρότερης ισχύος και συγκεκριμένα 450 MW που μπορεί να στηρίξει τη δυναμικότητα του λιγνιτικού κοιτάσματος της περιοχής. Η μονάδα αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη, θα μπορούσε να τροφοδοτεί μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως η Αλουμίνιον και η Λάρκο στις οποίες η ΔΕΗ παρέχει σήμερα ρεύμα με ειδικές εκπτώσεις. Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εναλλακτικά για την τροφοδοσία άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών στις οποίες επίσης η ΔΕΗ παρέχει ρεύμα με εκπτώσεις όγκου.
Η αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου ή η κατασκευή νέας μονάδας θα γίνει από επενδυτικό σχήμα στο οποίο η ΔΕΗ θα συμμετέχει με μειοψηφικό πακέτο, ώστε να μην αλλάξουν τα δεδομένα ως προς τα μερίδια στη λιγνιτική παραγωγή μετά την πώληση των μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, όπως έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
Το κατά πόσο θα προχωρήσει ο εν λόγω σχεδιασμός, θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση των θεσμών που αναμένεται αύριο Παρασκευή (1/12) στη συνάντηση με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη στήριξη του σχετικού αιτήματος είναι η διασφάλιση της απασχόλησης των περίπου 1.100 εργαζομένων στις μονάδες του Αμυνταίου και το ορυχείο τροφοδοσίας του, όπως επίσης και της τηλεθέρμανσης της πόλης.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου