.

Την επιβολή ανταποδοτικού τέλους στις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ επιδιώκουν τοπικές αρχές και φορείς

Κινητικότητα σχετικά με την επιβολή ανταποδοτικού τέλους επί της ενέργειας που παράγεται από μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, το οποίο θα καταβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Η αρχή έγινε με ερώτηση του ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη στην Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκερίτ Βεστάγκερ.

Ακολούθησε ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με την οποία στην πραγματικότητα εισηγείται την επιβολή ανταποδοτικού, υπέρ των τοπικών κοινωνιών, τέλους 3% επί της ενέργειας που παράγεται από τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ όπως ισχύει για τα μικρά υδροηλεκτρικά αλλά και για τις υπόλοιπες ΑΠΕ.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, δεν προσμετρούνται στην εγκατεστημένη ισχύ της χώρας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Εξάλλου οι τοπικές κοινωνίες έχουν αποζημιωθεί ποικιλοτρόπως για τις μετεγκαταστάσεις που απαιτήθηκαν για τη δημιουργία των υδροηλεκτρικών και των τεχνιτών λιμνών που τα τροφοδοτούν ενώ επίσης στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για έργα πολλαπλού σκοπού, δηλαδή αρδεύουν την αγροτική γη των περιοχών όπου είναι εγκατεστημένα.
Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους δεν υπόκεινται στο νόμο για την παροχή ανταποδοτικού τέλους στις τοπικές κοινωνίες, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ και βεβαίως στα μικρά υδροηλεκτρικά.

Ειδική εισφορά ανεξάρτητα από το μέγεθος των έργων ΑΠΕ

Πάντως η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Βεστάγκερ απαντώντας στην σχετική ερώτηση του κ. Γραμματικάκη, σημειώνει ότι η επίμαχη επιβάρυνση αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται σε φορείς διαχείρισης δικτύων ή συστημάτων από ορισμένους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Κωνσταντόπουλος στην ερώτηση του προς τον κ. Σταθάκη αναφέρεται ειδικά στα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ που λειτουργούν επί του Αχελώου ποταμού και συγκεκριμένα αυτά των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου, σημειώνοντας ότι για να λειτουργήσουν υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις, αφού αφανίστηκαν χωριά και περιουσίες και μετακινήθηκαν αναγκαστικά τοπικοί πληθυσμοί.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος μιλάει μάλιστα για τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε επί δεκαετίες η ΔΕΗ από τη λειτουργία των παραπάνω εργοστασίων, και δηλώνει ότι είναι αναγκαίο και δίκαιο το αρμόδιο Υπουργείο να ανταποκριθεί θετικά στη θέσπιση ανταποδοτικού «πράσινου» τέλους, σε αντιστοιχία με τα οριζόμενα στον Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε θέσει και πάλι το θέμα τον Μάρτιο του 2017, ζητώντας τη θέσπιση ανταποδοτικών τελών υπέρ των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες παραχωρούν προς εκμετάλλευση ένα αγαθό, χωρίς να λαμβάνουν σχετική ανταπόδοση.
Στην ερώτησή αυτή, είχε λάβει απάντηση από τον κ. Σταθάκη ότι το συγκεκριμένο τέλος αποδίδεται μόνο από ΑΠΕ και ότι αφορά συγκεκριμένα μικρά υδροηλεκτρικά κάτω των 15 MW.

Υπέρ της επιβολής ανταποδοτικού τέλους Δήμοι και τοπικές αρχές

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας επανέρχεται επικαλούμενος την απάντηση της κ. Βεστάγκερ ότι τέτοιου είδους τέλη επιβάλλονται ανεξαρτήτως του μεγέθους των υδροηλεκτρικών και τονίζει ότι εξακολουθεί να επιβάλλεται το τέλος στα μικρά υδροηλεκτρικά, ενώ ταυτόχρονα είναι μηδενική η ανταπόδοση από την λειτουργία μεγάλων σταθμών με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, χωρίς να υπάρχουν αντικειμενικές συνθήκες που να δικαιολογούν κάτι τέτοιο.
Πρέπει να σημειωθεί εξάλλου ότι η θέσπιση του σχετικού ανταποδοτικού τέλους αποτελεί αίτημα και των Δήμων Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Μεσολογγίου, του ΤΕΕ, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας, τοπικών φορέων και συλλόγων, οι οποίοι έχουν αποστείλει σχετικά έγγραφα προς τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.
Και ο κ. Κωνσταντόπουλος καταλήγει σημειώνοντας ότι η Πολιτεία επιβάλλεται να θεσπίσει το ανταποδοτικό τέλος και η ΔΕΗ να το αποδώσει σε όλους αυτούς που έφυγαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους και υπέστησαν το βάρος των αλλαγών σε περιβαλλοντικό, γεωμορφολογικό, παραγωγικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο για την παραγωγή ενέργειας από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια του Αχελώου .

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου