.

Τα μεγάλα ερωτήματα για το μέλλον της ΔΕΗ και οι παράμετροι των στόχων για τις λιγνιτικές μονάδες

Με την ολοκλήρωση των παρατηρήσεων για το market test από την πλευρά των ενδιαφερομένων μερών έκλεισε ο πρώτος κύκλος της διαδικασίας, για την οποία υπάρχει η φιλοδοξία να αποτελέσει την βάση της επόμενης μέρας για την ΔΕΗ και την επίτευξη των στόχων για την απελευθέρωση της αγοράς, δηλαδή την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%.

Η όλη αυτή διαδικασία είναι κρίσιμη κατά πρώτον γιατί θα πρέπει να οδηγήσει με αποτελεσματικότητα στο άνοιγμα της αγοράς που μέχρι τώρα απέτυχε και κατά δεύτερον στην επιτυχή αναδιάρθωση της ΔΕΗ για την οποία απαιτούνται κεφάλαια.
Η κυβέρνηση πρέπει να φοβάται δύο πράγματα:
Πρώτον την ανταπόκριση ενδιαφερομένων για τις λιγνιτικές με μικρά τιμήματα άρα την απώλεια για την ΔΕΗ της ευκαιρίας να λάβει κεφάλαια, το μέγα ερώτημα εδώ είναι ποιές είναι οι αποτιμήσεις των λιγνιτικών και τι θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι.
Το δεύτερο μια μετατροπή του market test και της πώλησης των λιγνιτικών σταδιακά σε μια ατελέσφορη διαδικασία, που θα δώσει χώρο για την επιστροφή του αιτήματος από την πλευρά των πιστωτών για επαναφορά της πώλησης των υδροηλεκτρικών.
Μέχρι τώρα η αρχιρεκτονική Σταθάκη έχει πιθανώς εξασφαλίσει μια καλύτερη λύση για την ΔΕΗ από την "Μικρή ΔΕΗ" αφού:
- Η ΔΕΗ κρατά τα καλά assets δηλαδή φυσικό αέριο και τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
- Παράλληλα "ξεφορτώνεται" τις λιγνιτικές για τις οποίες ο ρόλος τους μαθηματικά δεν έχει μεγάλο μέλλον.
Η επιτυχία όμως της συμφωνίας προυποθέτει την ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών με αξιόπιστα τιμήματα και από αξιόπιστους επενδυτές.

Στα πλαίσια αυτά και ενώ η διαδικασία του market test βρίσκεται στην προθέρμανση με την παρουσία Κινέζων, Ελληνικών ομίλων και άλλων, το σχέδιο που έχει φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο για το μέλλον του Αμυνταίου αποτελεί και ένα σημαντικό πρόκριμα για μια νέα φιλοσοφία που συνδυάζει λύσεις για την ΔΕΗ και την βιομηχανία ταυτόχρονα.
Εν προκειμένω το σχέδιο αυτό προβλέπει μια σειρά από επενδύσεις που χρειάζεται το Αμύνταιο για το οποίο η δίοκηση της ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει την διαιδικασία σε κοινοτικό επίπεδο για παράταση ζωής μέχρι το 2025, καθώς η απουσία του από το σύστημα θα δημιουργήσει τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα.
Οι επενδύσεις που θα γίνουν αφορούν σχεδιασμούς σε επίπεδο ΣΕΒ, με στόχο οι βιομηχανίες να διασφαλίσουν χαμηλό και ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος αλλά και η ΔΕΗ να διατηρήσει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.
Κατά τον τρόπο αυτό το Αμύνταιο θα μπορέσει να συμβάλλει θετικά στα αποτελέσματα της ΔΕΗ για τμήμα της παραγωγής που θα μπορέσει να διαθέσει ελεύθερα στην αγορά, καθόσον η δυναμικότητά του θα βρίσκεται στα 550MW.
Το σύνολο των επενδύσεων που θα απαιτηθεί εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 150 εκατ ευρώ, όμως με την βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεδομένων εκτιμάται σαν ευχερές πλάνο σε σχέση με την δυναμική που έχουν αναπτύξει οι ισχυροί εξωστρεφείς όμιλοι.
Τούτου δοαθέντος το όλο εγχείρημα αποτελεί και ένα πρώτο τεστ για τον αποτελεσματικό μετασχηματισμό της ελληνικής ενεργειακής αγοράς με εγχώριες δυνάμεις στα πλαίσια του κοινοτικού πλαισίου.

Ο Ιανουάριος προβλέπεται "ζεστός" μήνας αφού θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για τους βασικούς ενδιαφερομένους για το μάρκετ τεστ.
Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον των επενδυτών για την μετοχή της ΔΕΗ παραμένει ισχυρό καθώς υπό όρους παραμένει εξώφθαλμα υποτιμημένη και η μάχη μεταξύ των σορτ και των long θα κριθεί από την πορεία των εξελίξεων πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου