.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: Στον «αέρα» η απόφαση χορήγησης δανείου για τον αγωγό ΤΑΡ

Καθυστερήσεις στην απόφασή της για τη χορήγηση δάνειου δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (Trans Adriatic Pipeline – TAP) παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς το συμβούλιο της τράπεζας επέμεινε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, για να αξιολογήσει το έργο.


Στο πλαίσιο των τεράστιων δαπανών που συνδέονται με το σχέδιο, οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι η ΕΤΕπ θα χορηγήσει περίπου 1,5 δις ευρώ –το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία της τράπεζας της ΕΕ.

Ωστόσο, αργά χθες, το συμβούλιο της τράπεζας ανέβαλε τη λήψη απόφασης σχετικά με το δάνειο για τον TAP, εκφράζοντας την ανάγκη για διεξοδικότερη εξέταση του έργου.

Από την πλευρά τους, οι περιβαλλοντικές ομάδες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καθυστέρηση στην απόφαση του συμβουλίου, αναφέροντας την αυξανόμενη δράση της κοινωνίας των πολιτών ως πρωταρχικό παράγοντα. Τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 4.000 άτομα έχουν έρθει σε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕπ, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο TAP.

Ο TAP και ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου στο σύνολό τους δέχτηκαν δριμεία κριτική, εξαιτίας της εξάρτησής τους από χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, παρά τις ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, οι αγρότες στη νότια Ιταλία έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα για τις καταστροφικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι κατασκευαστικές εργασίες στις καλλιέργειές τους.

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Επίτροπος για το κλίμα, Miguel Arias Cañete, παραδέχτηκε ότι η Επιτροπή δεν είχε προβεί σε κλιματική αξιολόγηση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου.

Απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, ο κ. Cañete επέμεινε ότι η πρόσβαση στους φυσικούς πόρους θα επιτρέψει στις χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης να καταργήσουν σταδιακά τους ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ύστερα από την έκρηξη στις εγκαταστάσεις Baumgarten της Αυστρίας, οι γειτονικές χώρες φοβούνται για ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, καθώς ο χώρος θα είναι εκτός σύνδεσης για αρκετές ημέρες και η ζήτηση έχει αυξηθεί λόγω των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών.

Ταυτόχρονα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης εφοδιασμού με φυσικό αέριο βρίσκεται η Ιταλία. Ο υπουργός Βιομηχανίας Carlo Calenda ισχυρίστηκε ότι «αν είχαμε τον TAP, δεν θα έπρεπε να κηρύξουμε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», καθώς οι τιμές σημείωσαν ρεκόρ ανόδου με 47 ευρώ ανά megawatt/ώρα.

Τέλος, η Κροατία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που πλήττονται άμεσα.

Πηγή: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου