.

Έγκριση του πρώτου Ολοκληρωμένου Έργου LIFE - IP 4 NATURA για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, ύψους 17 εκ. ευρώ για το 2018-2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο LIFE IP 4 NATURA, για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο σε χρηματοδότηση και διάρκεια που θα υλοποιηθεί στη χώρα μας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας) σε συνεργασία με τους εταίρους Πράσινο Ταμείο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας, Περιφέρειες Κρήτης, Αττικής και Αν. Μακεδονίας & Θράκης, WWF-Ελλάς και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προετοίμασε και υπέβαλε προς χρηματοδότηση ένα Ολοκληρωμένο Έργο, στο πλαίσιο του LIFE - IP 4 NATURA, με τίτλο «Ολοκληρωμένες δράσεις για την διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα».

Τα Ολοκληρωμένα Έργα LIFE (LIFE IP) είναι έργα μεγάλης κλίμακας, που έχουν ως στόχο την εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων και στρατηγικών της Ένωσης και την κινητοποίηση σχετικών πηγών χρηματοδότησης (Κοινοτικής, εθνικής ή ιδιωτικής) με συμπληρωματικές δράσεις στο έργο.
Κάθε κράτος - μέλος δικαιούται ένα Ολοκληρωμένο Έργο LIFE για την περίοδο 2014-2020 σε κάθε έναν από τους τομείς της φύσης (διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000), του περιβάλλοντος (ύδατα, απόβλητα ή αέρας) και του κλίματος, εφόσον καταθέσει μια καθόλα πλήρη και τεχνικά άριστη πρόταση. Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί 15 Ολοκληρωμένα Έργα σε 10 κράτη - μέλη.
Το LIFE IP 4 NATURA θα διαρκέσει 8 έτη (2018 – 2025), με συνολικό προϋπολογισμό 17.000.000 ευρώ, από τα οποία τα 10.200.000 είναι η χρηματοδότηση από την Ε.Ε, 4.000.000 η εθνική συμμετοχή μέσω πόρων του Πράσινου Ταμείου και 2.800.000 η ιδία συμμετοχή των εταίρων που συμμετέχουν στο έργο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έργου θα γίνει συντονισμός για την κινητοποίηση πόρων για δράσεις σχετικές με τη βιοποικιλότητα και τη φύση από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των 13 Περιφερειών και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στόχος του έργου LIFE-IP 4 NATURA είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μέτρων σύμφωνα με το Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιότητας (PAF) για το δίκτυο Natura 2000. Συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Δ/νση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας), ενώ οι κύριες δράσεις του έργου περιλαμβάνουν:
1) Εκπόνηση, θεσμοθέτηση και υλοποίηση σχεδίων δράσης ειδών και οικοτόπων Κοινοτικού Ενδιαφέροντος.
2) Πιλοτική εφαρμογή Σχεδίων Διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000 σε 4 γεωγραφικές περιοχές της χώρας (Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τα χωρικά όρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας).
3) Δημιουργία καινοτόμων εργαλείων διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000.
4) Ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.
5) Χαρτογράφηση και εκτίμηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 της χώρας.
6) Ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000.
7) Επικαιροποίηση του Πλαισίου Δράσεων Προτεραιότητας για το δίκτυο Natura 2000 για την περίοδο 2021-2027.
8) Συντονισμός και παρακολούθηση των έργων που αφορούν τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 και χρηματοδοτούνται από όλες τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να βοηθήσει ουσιαστικά στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων, ώστε να διασφαλισθεί η ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης των φυσικών οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας κοινοτικού και εθνικού ενδιαφέροντος και εν γένει η προστασία της φύσης σε μια δύσκολη χρονικά οικονομική συγκυρία για τη χώρα.
Με αφορμή την έγκριση του πρώτου Ολοκληρωμένου Έργου LIFE - IP 4 NATURA, ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, δήλωσε:
"Η έγκριση του σημαντικού έργου LIFE - IP 4 NATURA συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του καταλόγου των περιοχών Natura 2000 της χώρας, την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και των Σχεδίων Διαχείρισης για όλες αυτές τις περιοχές με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (στάδιο αξιολόγησης προσφορών) και το νέο νόμο για τους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα εισαχθεί σύντομα στο Κοινοβούλιο.
Με την σημαντική αυτή επιτυχία της χώρας μας και με δεδομένη την πολιτική βούληση για μια νέα και αποτελεσματική στρατηγική προσέγγιση για τη διαχείριση της φύσης και της βιοποικιλότητας, που περιλαμβάνει ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου, πολλαπλές χρηματοδοτήσεις και κάλυψη χρόνιων καθυστερήσεων, το φυσικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της χώρας μας, με καινοτόμες και πιλοτικές εφαρμογές για όλη την Ευρώπη. Και, βέβαια, συγχαίρουμε όλους όσοι δούλεψαν γι' αυτή την επιτυχία και ευχαριστούμε τους συνεργαζόμενους φορείς".

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου