.

Ξεκινάει άμεσα το market test - Οι απαιτήσεις των μνηστήρων θα καθορίσουν τους όρους και το τίμημα για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Σπάσιμο της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ σε χωριστά πακέτα, ούτως ώστε να μην προκηρυχθούν όλες μαζί σε ένα διαγωνισμό, αλλά σε περισσότερους. Απόκτηση κάποιων μονάδων με τμήμα μόνο του υφιστάμενου προσωπικού τους, όχι με το σύνολο, καθώς και ρήτρα που θα "κλειδώνει" από πριν το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων, προκειμένου να υπάρξει προστασία από απότομα σκαμπανεβάσματα των τιμών στα χρηματιστήρια.
Αιτήματα σαν τα παραπάνω εκτιμούν οι γνωρίζοντες ότι θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κατά την διενέργεια του market test για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, το οποίο και πρόκειται να προκηρύξει η DG Comp, αν όχι σήμερα, σίγουρα πάντως μέσα στην εβδομάδα

Στην πράξη το market test για τους λιγνίτες της ΔΕΗ, θα είναι μια δημόσια διαβούλευση όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα υποβάλει ερωτήσεις, σχόλια, και αιτήματα, τα οποία αφενός θα καθορίσουν τους όρους του διαγωνισμού (ή των διαγωνισμών) του Ιουνίου του 2018, αφετέρου θα "φωτογραφίσουν" την κατεύθυνση στην οποια θα κινηθεί το τίμημα. 
Διάρκειας ενός μήνα, δηλαδή μέχρι τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, το market test δεν θα τεστάρει απλά και μόνο το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά θα αποκαλύψει τις απαιτήσεις των δυνητικών επενδυτών. Ανεξάρτητα αν αυτές γίνουν ή όχι αποδεκτές, το είδος των αιτημάτων θα "πει" πολλά για τις προοπτικές του εγχειρήματος, και για αυτή καθ’ εαυτή την ευόδωσή του.
Εκτός των "σίγουρων" Κινέζων, παρουσία στο market test με βάση τουλάχιστον το παλαιότερα δημοσιοποιημένο προς τη ΔΕΗ ενδιαφέρον, δεν αποκλείεται να δώσουν ανατολικοευρωπαικές εταιρείες όπως η Τσεχική CEZ, η Ιαπωνική Hitachi, αλλά και κάποιες ελληνικές εταιρείες. Ισχυρή έκπληξη θα αποτελούσε τυχόν εμφάνιση δυτικοευρωπαικών εταιρειών, λόγω της δεδηλωμένης απόφασης τους να προχωρήσουν σε απανθρακοποίηση. Εκτός και αν παρουσιαστούν απλώς και μόνο προκειμένου να αντλήσουν πληροροφορίες για λόγους ανταγωνισμού, και όχι επειδή ενδιαφέρονται να κατέβουν στο διαγωνισμό που προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιούνιο.
Συνοψίζοντας την συμφωνία Σταθάκη- θεσμών για τους λιγνίτες, αυτή αναφέρεται στα παρακάτω κεφάλαια, σύμφωνα με όσα λένε πηγές του ΥΠΕΝ στο "Energypress" : 
  • Διασφάλιση θέσεων εργασίας : Αυτό δεν σημαίνει ότι θα περάσουν και οι 1.300 εργαζόμενοι (1.100 Μεγαλόπολη, 200 Μελίτη), στον νέο αγοραστή ή τους αγοραστές των μονάδων. Στη Μεγαλόπολη, κάποιοι εκ των 1.100 θεωρούνται υπεράριθμοι, επομένως θα έχουν δυνατότητα να μετατεθούν σε άλλες μονάδες της ΔΕΗ, δίχως ωστόσο να είναι σαφές αν η επιχείρηση πραγματικά τους χρειάζεται.
  • Κατώτατο τίμημα : Θα υπάρχει πρόβλεψη στο διαγωνισμό για κατώτατο τίμημα, δηλαδή αυτό που θα ορίσει ο σύμβουλος που θα προσλάβει η ΔΕΗ.
  • Ρητή αναφορά ότι δεν πρόκειται να πωληθούν υδροηλεκτρικά : Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, στη συμφωνία θα ορίζεται ρητά ότι δεν προβλέπεται να πωληθούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί, παρά μόνο λιγνιτικοί. Δηλαδή θα επισημαίνεται ότι η DG Comp συμφωνήσε με την ελληνική κυβέρνηση, με βάση την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που υποχρεώνει την Ελλάδα να ανοίξει την αγορά του λιγνίτη στον ανταγωνισμό και να πουλήσει το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, όχι νερά.
  • Διάρκεια market test : Ενας μήνας, ως τα μέσα-τέλη Ιανουαρίου 2018
  • Κατάρτιση νομοσχεδίου για τη συμφωνία, κατάθεσή του στη Βουλή και ψήφισή του: Υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί γύρω στο Φεβρουάριο-Μάρτιο 2018. Κατά την κατάθεση του νόμου στη Βουλή αναμένονται αντιδράσεις, αλλά πολιτικά διαχειρίσιμες, θεωρούν στη κυβέρνηση.
  • Πρόσληψη από τη ΔΕΗ συμβούλου : Αμέσως μετά, (Απρίλιος-Μάιος 2018) η ΔΕΗ θα προσλάβει σύμβουλο για την απόσχιση των μονάδων από τον κορμό της επιχείρησης, την ένταξη τους σε ξεχωριστή εταιρεία, και την προετοιμασία για την διενέργεια του διαγωνισμού.
  • Προκήρυξη από τη ΔΕΗ του διαγωνισμού πώλησης των μονάδων : Ιούνιος του 2018
  • Τι θα συμβεί αν ο διαγωνισμός αποβεί άγονος : Πιθανώς θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, με διαφορετικούς και καλύτερους όρους, που θα αφορά και πάλι μόνο λιγνίτες, λένε από το ΥΠΕΝ. 
  • Τι ισχύει για τις μονάδες του Αμυνταίου : Η ΔΕΗ μπορεί αν θέλει να αναζητήσει επενδυτή. Επίσης αναμένεται από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ να απαντήσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς σχετικά με την αύξηση των ωρών λειτουργίας του Αμυνταίου, από 17.500 σε 32.000.
Στο ερώτημα, πως θα αντιδράσουν οι θεσμοί εφόσον οι βασικοί διεκδικητές των μονάδων της ΔΕΗ είναι κινεζικές εταιρείες, για τις οποίες η Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική όταν αυτές διεισδύουν σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα εμπόδιο.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα δεχθεί η Κομισιόν περαιτέρω ανάμειξη κρατικών κινεζικών εταιρειών στην ηλεκτροπαραγωγή, με δεδομένη την επένδυση της κρατικής China State Grid στον ΑΔΜΗΕ. Αυτό φάνηκε και από τους όρους της αδειοδότησης της μεταβίβασης του 24% στην κινεζική εταιρεία, που αναφέρουν ρητά ότι η πιστοποίηση που εγκρίθηκε θα πρέπει να επανεξεταστεί σε περίπτωση που κάποια κρατική κινεζική εταιρεία εισέλθει στην ελληνική αγορά ηλεκτροπαραγωγής.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου