.

Έτοιμοι οι Κινέζοι για το market test – Τι έδειξε ταξίδι - αστραπή ανθρώπων της ΡΑΕ στην Κίνα

Eνώ η διαδικασία του market test ξεκινά στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας βρέθηκαν σε επενδυτικό συνέδριο στην Κίνα την εβδομάδα που μας πέρασε με σκοπό να ενημερώσουν τους τοπικούς ενεργειακούς φορείς για τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα στους τομείς του ηλεκτρισμού, του φυσικου αερίου, και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Τα στελέχη της ΡΑΕ παρουσίασαν, επίσης, όλα τα νεότερα σχετικά με τις διασυνδέσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα, την ηλεκτροκίνηση και τις υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.  
Όπως είναι γνωστό, το ενδιαφέρον των Κινέζων είναι ένθερμο για την συμμετοχή τόσο στο μάρκετ τεστ όσο και στην διαδικασία εξαγοράς των μονάδων.
Οι εκπρόσωποι της ΡΑΕ είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια συνολική παρουσίαση για όλους τους τομείς του ενεργειακού περιβάλλοντος και τις προοπτικές του.
Στους Κινέζους ποντάρει εξάλλου και η δίοικηση της ΔΕΗ θεωρώντας ότι είναι οι επενδυτές που θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και η ΔΕΗ θα έχει άμεσα οφέλη από την πώληση των λιγνιτικών.
Ο κρίσιμος παράγοντας που θα πει την τελευταία λέξη θα είναι η Επιτροπή.
Οι Κινέζοι έχουν υπογράψει ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας με την CMEC για την Μελίτη 2 και κατά συνέπεια θεωρείται δεδομένο ότι θα εμφανιστούν στο μάρκετ τεστ, δεν αποκλείεται μάλιστα να στοχεύσουν σε πακέτο μαζί με την Μελίτη 1.

Οι Κινέζοι είναι πολύ θετικοί για να μπουν στην Ελλάδα και να πάρουν λιγνιτικές μονάδες γιατί αυτό τους ευνοεί στα εξής:
-    Αποκτούν πρόσβαση και πύλη στην Ευρωζώνη και στα ευρωπαικά δίκτυα.
-    Ενισχύουν τις προοπτικές και βάσεις που έχουν ήδη με την συμμετοχή της State Grid of China στον ΑΔΜΗΕ για τα δίκτυα και τον Interconnector μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Το πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαική Επιτροπή είναι το ζητούμενο καθώς σε γενικές γραμμές αποθαρρύνει τις επενδύσεις αυτές στην Ευρωζώνη.
Το ίδιο και οι ΗΠΑ.
Όμως σε μια μικρότερη αγορά όπως η ελληνική και με σημαντικά κενά προς κάλυψη είναι νωρίς ακόμα να προδικάσουμε την τελική στάση των Βρυξελλών παρά το γεγονός ότι η δίοικηση της ΔΕΗ έχει λάβει τις διαβεβαιώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η δίοικηση της ΔΕΗ έχει ξεκινήσει μια συνολική προσπάθεια που την εβδομάδα που πέρασε περιελάμβανε τους Αμερικανούς στη Νέα Υόρκη, όμως είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και roadshow στην Κίνα.

Το εγχείρημα της ΔΕΗ στην παρούσα φάση είναι και σύνθετο και κρίσιμο.
Σύνθετο διότι διαμέσου του μάρκετ τεστ θα πρέπει να επιτύχει με ένα σμπάρο δύο τριγώνια: Πρώτον να βρει αγοραστές και να μειώσει το μεριδιό της στην αγορά και δεύτερον να πάρει κεφάλαια για να ενισχύσει την χρηματοοικονομική της θέση.
Οι αγοραστές όμως αν δεν είναι Κινέζοι είναι άγνωστο αν θα κάνουν προσφορές συμφέρουσες στην ΔΕΗ και για αυτό η αγορά τηρεί στάση αναμονής.
Αν οι λιγνιτικές δεν ευοδωθούν τότε θα ανοίξει το θέμα των υδροηλεκτρικών και η κυβέρνηση θα υποστεί πολιτική ήττα.
Γιατί θα έχει πατήσει μια ακόμα κόκκινη γραμμή και θα οδηγηθεί σε λύσεις που προσιδιάζουν με την Μικρή ΔΕΗ.

Παράλληλα οι εγχώριοι μεγάλοι παίκτες κρατούν ακόμη κλειστά τα χαρτιά τους διότι δεν γνωρίζουν τους όρους του διαγωνισμού, όμως δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.
Βέβαια δεν κάνει και πολυ νόημα να μπει κάποιος σε επενδύσεις λιγνιτικών μονάδων όταν υπάρχουν τα ρίσκα αυξημένης επιβάρυνσης κόστους από το CO2 άμεσα και οι αποσβέσεις θα είναι πολύ μακρορπόθεσμες.
 Όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι διαθέτουν σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου και έχουν μέχρι τώρα διαφορετική στρατηγική σχεδιασμού.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου