.

Tέλος στα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες ζητούν Ολλανδοί επιστήμονες

Επιστολή με την οποία καλεί την Ολλανδία να υποστηρίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την πλήρη κατάργηση των βιοκαυσίμων με βάση τις καλλιέργειες, υπέγραψε ομάδα 177 Ολλανδών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν μια μελέτη που είχε αναθέσει η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία ότι το βιοντίζελ με βάση τις καλλιέργειες έχει αντίκτυπο στο κλίμα κατά μέσο όρο 1,8 φορές των ορυκτών καυσίμων. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται τρεις φορές περισσότερο στην περίπτωση του βιοντίζελ από φοινικέλαιο.
Το βιοντίζελ αντιπροσωπεύει το 80% όλων των βιοκαυσίμων στην Ευρώπη, ενώ περίπου το 1/3 προέρχεται από το φοινικέλαιο, καθιστώντας τους οδηγούς των αυτοκινήτων τους μεγαλύτερους καταναλωτές φοινικέλαιου στην ΕΕ. Το υπόλοιπο 20% είναι η βιοαιθανόλη, η οποία παράγεται κυρίως από εγχώριες καλλιέργειες, όπως ζαχαρότευτλα και σιτάρι.

Ευρύτερες συνέπειες

Πέραν των επιπτώσεων της πολιτικής της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα στην κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες τη θεωρούν υπεύθυνη για την απώλεια βιοποικιλότητας, μειώνοντας την ανθεκτικότητα των περιοχών με κανονικές κλιματολογικές συνθήκες, υπονομεύοντας την επισιτιστική ασφάλεια και αυξάνοντας τις τιμές.
«Εν ολίγοις, ένα μίγμα καυσίμων με φυτικά έλαια στηρίζεται στην αβάσιμη υπόθεση ότι οδηγεί σε πιο βιώσιμη χρήση καυσίμων, ενώ στην πραγματικότητα προκαλεί οικολογική και κοινωνική υποβάθμιση», γράφουν οι επιστήμονες. «Η πολιτική χρησιμεύει ως ένα πέπλο που συγκαλύπτει τους κινδύνους που ενέχουν τα ορυκτά καύσιμα, προσφέροντας παράλληλα μια εσφαλμένη λύση για τις ενεργειακές ανάγκες μας».
Οι 177 υπογράφοντες κάλεσαν την ολλανδική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις ζημίες που προκλήθηκαν από την πολιτική της ΕΕ για τα βιοκαύσιμα και να δεσμευτεί για τη μη συμπερίληψή τους στην Ατζέντα του 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Η ΕΕ ενθάρρυνε την ανάμειξη ορυκτών καυσίμων και βιοκαυσίμων στην Οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2009, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τον τομέα των μεταφορών και το σημερινό όριο βιοκαυσίμων με βάση τις καλλιέργειες στο ενεργειακό μείγμα των μεταφορών που ανέρχεται στο 7%. Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της αλλαγής της χρήσης γης που συνδέονται με τα βιοκαύσιμα, και ιδιαίτερα το βιοντίζελ, έχουν διαπιστώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι εκτραχύνουν το κλίμα σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με την πρότασή της για επαναδιατύπωση της οδηγίας για το 2021-2030, η Κομισιόν υπέβαλε μειωμένο ανώτατο όριο στα βιοκαύσιμα κατά 3,8%. Η πρόταση προχωρεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από την πραγματοποίηση τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Για τους Ολλανδούς επιστήμονες, αυτή η θέση δεν είναι αρκετά ισχυρή. Στην επιστολή τους, ζήτησαν από το Άμστερνταμ «να υποστηρίξει ότι τα βιοκαύσιμα από τις καλλιέργειες δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για το 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη».
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα συζητήσουν για το μέλλον των βιοκαυσίμων κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας στις 18 Δεκεμβρίου.

energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου