.

Ακλόνητη η ΔΕΗ παρά τις πιέσεις για μείωση του μεριδίου της – Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η διοίκησή της

Η αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος στο 85,4% το Δεκέμβριο του 2017 προβληματίζει έντονα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που καλείται να δίνει απαντήσεις στα σχετικά επίμονα ερωτήματα της Κομισιόν.

Η εμπορική πολιτική που έχει επιλέξει η διοίκηση της ΔΕΗ, με την παροχή έκπτωσης συνέπειας 15% ακόμη και στους καταναλωτές που αποπληρώνουν ρυθμισμένες οφειλές, έχει μεν θετικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, αφού συμπιέζει τις τιμές και των ιδιωτών προμηθευτών προκειμένου να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, όμως παράλληλα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επιδιωκόμενη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική.
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μέσω του Μνημονίου για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% έως το 2020 και μάλιστα με συγκεκριμένους στόχους που ελέγχονται ανά εξάμηνο.
Με βάση τους στόχους αυτούς στο τέλος του 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ θα έπρεπε να βρίσκεται στο 75% και στο τέλος του 2018 να πέσει στο 62%.
Αντί αυτής της πορείας το τελευταίο τρίμηνο του 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ έβαινε αυξανόμενο και το Δεκέμβριο έκλεισε στο 85% έναντι 84,21% το Νοέμβριο και 83,21% τον Οκτώβριο.

Αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΝΟΜΕ

Όμως η πορεία αυτή δεν είναι χωρίς συνέπειες για τη ΔΕΗ, που από τη μια πλευρά μέσω της έκπτωσης 15% κρατάει τους συνεπείς καταναλωτές εξισορροπώντας κατά κάποιο τρόπο το ήδη εξαιρετικά βεβαρημένο από κακοπληρωτές χαρτοφυλάκιο πελατών της, αλλά από την άλλη πλευρά υποχρεώνεται να διαθέτει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 1.126 MWh/h που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διατεθούν μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ στο σύνολο του έτους, προστέθηκαν ήδη επιπλέον 594 MWh/h για τις δυο πρώτες δημοπρασίες, ενώ τον Ιούνιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και νέα αύξηση των ποσοτήτων εν όψει των δυο επόμενων δημοπρασιών.
Η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ του 2018 είναι προγραμματισμένη για τις 7 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με την τελευταία πρόταση του ΛΑΓΗΕ που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (λήγει αύριο Τετάρτη 24/1) σε αυτή θα διατεθούν συνολικά 500 MWh/h ενώ στις 18 Απριλίου θα διατεθούν 499 MWh/h.

Συνέχιση της ίδιας εμπορικής πολιτικής

Φαίνεται πάντως, ότι στη ΔΕΗ λόγω και της υψηλής τιμής που διαμορφώθηκε στις δημοπρασία του Οκτωβρίου (περίπου 43 ευρώ) θεωρούν ότι έχουν περιθώρια να συνεχίσουν την ίδια τακτική.
Όπως λέγεται χαρακτηριστικά οι απώλειες από τα ΝΟΜΕ το 2017 ήταν μόλις 30 εκατ. ευρώ και ακόμη και αν διπλασιαστούν το 2018 θεωρούνται διαχειρίσιμες.
Ίσως γι αυτό το λόγο και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης δηλώνει ότι το τελευταίο που θα κάνει είναι να κόψει την έκπτωση στους συνεπείς καταναλωτές.
Πάντως όλα θα κριθούν από τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το σύνολο του 2017.
Από αυτά θα κριθεί το μέλλον της πολιτικής Παναγιωτάκη, η θητεία του οποίου λήγει στις 30 Μαρτίου.

Πηγη: worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου