.

Παναγιωτάκης: Δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει η ΔΕΗ - Επένδυση στις ΑΠΕ

«Αυτό που άλλοι βλέπουνε σαν ξεπούλημα της ΔΕΗ, την αποεπένδυση που συνεπάγεται των πώληση του 40% λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, εμείς στη ΔΕΗ το βλέπουμε σαν πρόκληση και ευκαιρία. Η ΔΕΗ από τεχνική εταιρεία, γίνεται ΔΕΗ-επιχείρηση και το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να μάθει να ζει με τη ΔΕΗ-επιχείρηση», τόνισε από το βήμα της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης.
«Ο λιγνίτης δεν χρειάζεται στη ΔΕΗ, χρειάζεται σε ένα ποσοστό, στη χώρα και η ΔΕΗ δεν μπορεί σε καιρό μάλιστα κρίσης, να διαχειρίζεται μόνη της όλο αυτό τον λιγνίτη.  Από τότε που ανέλαβα ως τώρα έχουν επενδυθεί στο λιγνίτη 750 εκατ.ευρώ και θα αρχίσουμε να τα παίρνουμε πίσω μετά από πέντε χρόνια», σημείωσε ο κ.Παναγιωτάκης.

Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε για το σοβαρότατο μετασχηματισμό που πρέπει να κάνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η ΔΕΗ, η οποία πράγματι διέρχεται την πιο κρίσιμη φάση της, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, όχι γιατί θα μας κάνουν ενέσεις, αλλά γιατί η εταιρεία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Ακόμη και αν αυτός ο μετασχηματισμός δεν ήταν επιβεβλημένος από τις συνέπειες της κρίσης και των μνημονιακών δεσμεύσεων η ΔΕΗ θα έπρεπε να τον κάνει καθώς η Ευρωπαϊκή αγορά ενοποιείται, βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού και αυτές οι συνθήκες πρέπει να αξιοποιηθούν και από την ελληνική επιχείρηση.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε μία περιφερειακή δύναμη, μειώνοντας αναπόφευκτα την παρουσία μας στην Ελλάδα αλλά αυξάνοντάς την εκτός συνόρων, με τη διεθνοποίησή μας. Και για τη ΔΕΗ», εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης, «ο χώρος που περιφερειακά μπορεί να αναπτυχθεί είναι τα Βαλκάνια και η Ιταλία». «Έχουμε μεγάλο κύρος στην περιοχή και θα το αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου μετασχηματισμού, η ΔEH θα επενδύσει στις ΑΠΕ, με στόχο στα επόμενα 5-6 χρόνια να έχει στην ιδιοκτησία της πάνω από 2 GWatt εγκατεστημένη ισχύ σε μονάδες ΑΠΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ενέργειας από Φωτοβολταϊκές μονάδες, ότι φέτος δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις πληρωμές τους, όπως πέρυσι λόγω των ελλειμμάτων στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να καλύψει έλλειμμα 353 εκατ.ευρώ, χωρίς να μετακυλίσει το κόστος στον καταναλωτή. Υπήρξε πρόβλημα ρευστότητας, αλλά αντιμετωπίσθηκε έστω και με αναπόφευκτες καθυστερήσεις (σσ οι πληρωμές μέσω ΛΑΓΗΕ, μετά από καταβολές που έκανε η ΔΕΗ με χρήματα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ).

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ κ. Γιάννης Παναγής τόνισε ότι το 2018 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών στην αγορά ενέργειας, με την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή, τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ τόνισε την αντίθεση των παραγωγών από Φ/Β με το μέτρο της διακοψιμότητας, το οποίο παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθηναν οι βουλευτές Γ. Σηφάκης, Σ. Αναστασιάδης , Γ. Σαρίδης και Γ. Αρβανιτίδης, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Κ. Γιουτίκας.

Πηγή: www.voria.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου