.

Το σύμφωνο συνεργασίας για το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης

Το Σύμφωνο Συνεργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.
Πρόκειται για το Γεωπάρκο που οριοθετείται σε Τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Γρεβενών και Κοζάνης (συνημμένος χάρτης), και έχει ως βασικούς στόχους:



α) την προστασία της γεωκληρονομιάς της περιοχής,
β) τη συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα της γης, μέσα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες,
γ) τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα για όλες τις ηλικίες μέσα από την εξερεύνηση της γης,
δ) τη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και της γεωμορφολογικής ιστορίας της περιοχής και
ε) τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Τα γεωθαύματα της περιοχής μπορούν να είναι η βάση μιας νέας γεωτουριστικής ανάπτυξης και να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παίρνοντας πάντα υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι ώστε η επιχειρούμενη προσπάθεια να είναι αειφόρος και βιώσιμη.

Παράλληλα επιδιώκεται η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας, προκειμένου η ανάπτυξη που αναμένεται από την υλοποίηση του σχεδίου να είναι ενδογενής, να στηρίζεται στη γνώση και εξειδίκευση των κατοίκων της περιοχής παρέμβασης και στην αφομοίωση των νέων δεδομένων.

Επιπρόσθετα υποστηρίζονται, η ανάδειξη και υποστήριξη οικιστικών κέντρων που θα διασυνδέονται και θα εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος και τη στρατηγική της Πρότασης, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, που είναι το φυσικό περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι η Πρόταση έχει εγκριθεί ήδη από την Εθνική Επιτροπή Γεωπάρκων και αναμένεται πλέον η έγκριση και από την Παγκόσμια Επιτροπή της UNESCO, για την επίσημη αναγνώριση και ένταξη του Γεωπάρκου στο δίκτυο των Γεωπάρκων της.

Ο χάρτης με τα όρια του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης:

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου