.

Κρατική εταιρεία για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων

Ανώνυμη εταιρεία θα συστήσει το Δημόσιο, η οποία θα αναλάβει την οργάνωση και παρακολούθηση της διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων (σχολείων, νοσοκομείων κλπ.). Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Τρίτη από το βήμα του 9ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, δρομολογούνται μια πρώτη σειρά ώριμων έργων με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρότι από το 2014 αποτελεί ευρωπαϊκή απαίτηση η ενεργειακή αναβάθμιση του 3% των δημοσίων κτιρίων σε ετήσια βάση, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός υποστήριξε ότι, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, µε έμφαση στον κτιριακό τομέα (κατοικίες και δημόσια κτίρια). Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% έως το 2020 και κατά 27% έως το 2030. Μάλιστα, βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών, από την 1η Ιανουαρίου του 2021, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να είναι κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (nearly Zero Energy Efficiency Buildings - nZEB), ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, η συγκεκριμένη υποχρέωση τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε χθες Τρίτη, στη δωρεά από τις τράπεζες του πληροφοριακού συστήματος για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον ΙΙ», επισημαίνοντας ότι, εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση προκήρυξης του προγράμματος, προϋπολογισμού περίπου 250 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020.

κλικ για πλήρη ανάγνωση από το www.b2green.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου