.

Έκδοση τριών Προσκλήσεων για την ένταξη δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης Σχολικών Κτιρίων, Κτιρίων Υγείας και άλλων Δημοσίων Κτιρίων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης υπέγραψε τρεις ξεχωριστές Προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 14.000.000 € που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων, Κτιρίων Υγείας και άλλων Δημοσίων Κτιρίων της Περιφέρειας.
Με την ενεργοποίηση των Προσκλήσεων επιδιώκεται η αντιμετώπιση του σημαντικού θέματος της ενεργειακής αναβάθμισης των ενεργοβόρων δημοσίων κτιρίων, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Επιπλέον, σκοπός είναι η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας.

Αναλυτικά οι τρεις Προσκλήσεις που υπογράφτηκαν αφορούν:
• Πρόσκληση 52 - "Δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων (Σχολικά Κτίρια)", προϋπολογισμού 8.000.000 €, με λήξη υποβολής προτάσεων την 18η Μαΐου 2018.
• Πρόσκληση 53 - "Δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων (Κτίρια Υγείας)", προϋπολογισμού 3.000.000 €, με λήξη υποβολής προτάσεων την 25η Μαΐου 2018.
• Πρόσκληση 54 - "Δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων (Δημόσια Κτίρια πλην Σχολικών Κτιρίων και Κτιρίων Υγείας)", δαπάνης 3.000.000 €, με λήξη υποβολής προτάσεων την 31η Μαΐου 2018.
Οι Δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων θα υλοποιηθούν με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Ταμείου (ΕΤΠΑ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 4 - "Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.
Η αναβάθμιση των κτιρίων θα αφορά ενδεικτικά σε παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση), αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, κλπ. Επιπλέον επιδιώκεται οι παρεμβάσεις να ξεπερνούν τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης, στην ενεργειακή κατανάλωση και τα χαρακτηριστικά των κτιρίων (π.χ. χρήση κτιρίου, προφίλ λειτουργίας, παλαιότητα συστημάτων, συνολική επιφάνεια, κατηγορία ενεργειακής απόδοσης κ.α.) προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε κτίρια που έχουν υψηλή ενεργειακή κατανάλωση και μέσω της αναβάθμισης των οποίων επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας (βάσει των δεικτών του προγράμματος). Η υλοποίηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων βασίζεται στα αποτελέσματα της Ενεργειακής Επιθεώρησης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).
Ο στόχος της υλοποίησης των παρεμβάσεων αυτών θα είναι η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης ή εάν αυτό είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτό η αναβάθμισή τους σε ενεργειακή κατηγορία Β+, Α, Α+, ή σε σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Κτίρια, ενώ η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες για τις Προσκλήσεις, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, το Σύστημα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων, τους Κανόνες Επιλεξιμότητας των δαπανών των Πράξεων κ.λ.π., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίες Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, στη διαδρομή www.pepdym.gr → Προσκλήσεις ΠΕΠ_ΔΜ 2014-2020.
«Υπέγραψα σήμερα, τρεις προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 14.000.000 ευρώ, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που αφορούν τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων, των Σχολείων, καθώς και των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας. Πρόκειται για δράσεις που έχουν στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος σε μια επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, και συμβάλλουν ταυτόχρονα, στην στήριξη της ενεργειακής απόδοσης, της έξυπνης διαχείρισης της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις δημόσιες υποδομές», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου