.

Έρχεται νέο κύμα επενδύσεων στις ΑΠΕ - Το project financing και οι νέοι τύποι επενδυτών που θα χρηματοδοτήσουν το επόμενο άλμα

Ένα νέο κύμα πανευρωπαϊκών επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, το οποίο θα προέλθει από τους νέους φιλόδοξους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιέγραψε προ ημερών το υψηλόβαθμο στέλεχος της DG Energy Γ. Θωμάς, μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών.


Η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί το νέο κύμα των επενδύσεων στις ΑΠΕ είναι καταρχάς ο στόχος για 30% μερίδιο των ΑΠΕ μέχρι το 2030 και στη συνέχεια ο ακόμη πιο φιλόδοξος στόχος για μερίδιο 50% της πράσινης ενέργειας μέχρι το 2050.

Οι ΑΠΕ αναμένεται να απορροφήσουν σημαντικό κομμάτι των ιδιωτικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, ανέφερε σχετικά το στέλεχος της DGENER προσθέτοντας ότι η διενέργεια διαγωνισμών έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση των τιμών.

Ως προς τη χρηματοδότηση, ο ίδιος εκτίμησε ότι μεγάλο μέρος θα αφορά σε project financing: το ύψος αλλά και ο τύπος των νέων επενδύσεων θα είναι διαφορετικός, θα αρχίσουμε να βλέπουμε νέους παίκτες αλλά και νέους τύπους επενδυτών, τόνισε. Έτσι εκτός από τους παραδοσιακούς παίκτες της αγοράς της πράσινης ενέργειας, το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα εντείνουν την παρουσία τους στην αγορά επενδυτικά κεφάλαια, θεσμικοί επενδυτές, pension funds ενώ σημαντική ώθηση αναμένεται να προέλθει και από την αγορά των ομολόγων.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό επενδυτικό στόχο, κάτι που ήδη φαίνεται. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, ξεπέρασαν τις επενδύσεις και στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τάση που αναμένεται να ενταθεί και τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι εκτός από τον τομέα της παραγωγής ενέργειας, σημαντικά κεφάλαια αναμένεται να επενδυθούν και για τη συνολική ενεργειακή μετάβαση και σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία, τα δίκτυα, η ψηφιοποίηση και φυσικά ο κτιριακός τομέας.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου