.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τέταρτη συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου REGIO-MOB στην Κοζάνη

Η 4η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το έργο REGIO-MOB πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» στον 2ο όροφο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ, Κοζάνη).

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκε τους εκπροσώπους από σημαντικούς φορείς της Περιφέρειας, όπως το Δήμο Κοζάνης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, την Εγνατία Οδό Α.Ε., τη ΔΕΗ Α.Ε., την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τα Αστικά ΚΤΕΛ Δήμου Κοζάνης.
Η συνάντηση ξεκίνησε με μία σύντομη παρουσίαση της προόδου υλοποίησης του έργου REGIO-MOB και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου Κινητικότητας (Σχεδίου Δράσης) κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι επιδιώξεις σε ό,τι αφορά στη βιώσιμη κινητικότητα καθώς και οι βέλτιστες πρακτικές από 6 χώρες (Ισπανία, Σλοβενία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) σε 7 θεματικές ενότητες παρέμβασης, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να υιοθετηθούν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ακολούθησε η παρουσίαση μίας οργανωμένης μεθοδολογικής προσέγγισης ιεράρχησης των βέλτιστων πρακτικών με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της Π.Δ.Μ..
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε, οι εκπρόσωποι των φορέων συμμετείχαν ενεργά θέτοντας ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το ίδιο το έργο και τις βέλτιστες πρακτικές υψηλής προτεραιότητας που παρουσιάστηκαν. Ακολούθησε διαβούλευση με στόχο την επιλογή τεσσάρων κατ’ ελάχιστο πρακτικών οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στην Περιφέρεια αυτόνομα ή ακόμη και συνδυαστικά.
Επίσης, συζητήθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα όπως: η αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών της Περιφέρειας από δρομολόγια του ΟΣΕ και η συχνότητα των δρομολογίων των αεροδρομίων της Περιφέρειας, η πρόταση εναλλακτικής μετακίνησης εκμεταλλευόμενοι την πληθώρα παραλίμνιων περιοχών, η τάση των κατοίκων της περιοχής να μετακινείται σε χώρους ψυχαγωγίας/διασκέδασης εκτός κέντρου πόλεως, λόγω ευκολίας στάθμευσης του οχήματός τους, η πρόταση επιδότησης των Αστικών ΚΤΕΛ της περιοχής με σκοπό την ελεύθερη χρήση τους από ανέργους και συνταξιούχους, καθώς και η αναγκαία υιοθέτηση βέλτιστης πρακτικής λαμβάνοντας υπόψιν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ΑμεΑ λόγω της αυξημένης συσσώρευσης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.
* Το έργο REGIO-MOB χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg Europe και στόχος του είναι να εξασφαλίσει την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν, επηρεάζοντας τα σχετικά μέσα και εργαλεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον ιστότοπο:
www.interregeurope.eu/regio-mob/

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε:
Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής, τηλ. 24610.52726, email: p.christopoulou@pdm.gov.gr



0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου