.

Ομιλία του ΥΠΕΝ για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

«Κεντρική επιδίωξή μας είναι ο διάλογος να είναι ανοιχτός και δημιουργικός σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο θα έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και, ει δυνατόν, δεσμευτικό χαρακτήρα για όλους».
Αυτό, υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα με θέμα «Στόχοι και Προκλήσεις του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων φορέων.

Στόχος, επισήμανε ο κ. Σταθάκης, είναι η διαδικασία εκπόνησης του ΕΣΕΚ να γίνει σε στενή και εντατική διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και να υπάρξουν τουλάχιστον δύο κύκλοι διαβούλευσης στη Βουλή, προκειμένου στο τέλος του έτους, να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πλήρες πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο ενεργειακός τομέας στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα και Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, «το Εθνικό Σχέδιο θα είναι ένα βιβλίο στο οποίο θα πρέπει, ουσιαστικά θα γραφτούν οι στόχοι, οι πολιτικές και τα μέτρα πολιτικής τα οποία θα υπηρετούν έναν προς έναν τους πέντε πυλώνες της ενεργειακής Ένωσης: απαλλαγή από ανθρακούχες εκπομπές, ενεργειακή αποδοτικότητα, ενεργειακή ασφάλεια και αλληλεγγύη, εσωτερική αγορά ενέργειας, έρευνα - καινοτομία - ανταγωνιστικότητα».

Ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός, σημείωσε ο Υπουργός, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, έως το 2030, θα πρέπει το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει στο 30%, ενώ η ενέργεια που καταναλώνουμε να είναι λιγότερη κατά 30%. Παράλληλα, επισήμανε ότι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής.

Αναφερόμενος στις πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, ο κ. Σταθάκης έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» για το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε τον διπλασιασμό των πόρων, που πλέον φθάνουν το 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η σημαντικά μεγάλη ζήτηση. Περίπου 30.000 νοικοκυριά έχουν ολοκληρώσει την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα, επιπλέον 12.000 νοικοκυριά έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και οι αιτήσεις τους θα ικανοποιηθούν και σήμερα ξεκίνησαν οι αιτήσεις από την Αττική όπου είναι και ο υψηλότερος προϋπολογισμός, άρα θα εγκριθούν οι περισσότερες αιτήσεις.

Εκτός από την ενίσχυση των νοικοκυριών, σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό έχει η ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.λ.π., με την αξιοποίηση πόρων 2 δισ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης, μεγάλες τομές απαιτούνται στον τομέα των μεταφορών με την εισαγωγή του ηλεκτρισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη ναυτιλία, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και ο εξηλεκτρισμός στην κίνηση των πλοίων. Ο στόχος της Ε.Ε. για το 2020 είναι το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στις μεταφορές να παράγεται από ΑΠΕ, ενώ στην Ελλάδα το 2016 ήμασταν στο 1,4%.

Πέρα από την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, βασικοί στόχοι του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού είναι ακόμη:

· Η εξασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού για το σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών για τα οποία επιδιώκεται η ηλεκτρική διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό δίκτυο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2023
· Η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας και η συμμετοχή των καταναλωτών, με εργαλεία όπως ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο διάλογος ανοιχτά και ισότιμα με όλους τους εμπλεκόμενους, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, με στόχο τη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων προκειμένου να υπάρξει ένας συγκροτημένος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου