.

Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη μεταλιγνιτική εποχή

Όπως είπε ο Σ. Φάμελλος, η κυβέρνηση εξετάζει και την εθνική συνεισφορά, από τα έσοδα των δικαιωμάτων από τον εκπλειστηριασμό του CO2, και το υπουργείο σχεδιάζει τη λειτουργία Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις μεταλιγντικές περιοχές
«Η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ούτε για το περιβάλλον, ούτε για την υγεία, ούτε για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Σήμερα απλά συνεχίζει την πρόχειρη, αντιεπιστημονική πολιτική της», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε παρέμβασή του στη συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής για την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

«Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει πρόταση διεξόδου στην κοινωνία και στη ΔΕΗ. Γι' αυτό φέρνει αύξηση στο ανταποδοτικό τέλος και ταυτόχρονα σχεδιάζει τη δική της συνεισφορά για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή, την αυριανή μέρα των λιγνιτικών περιοχών» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Όπως τόνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη ευρωπαϊκή συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία για τις μεταλιγνιτικές περιοχές και έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι στα επόμενα διαρθρωτικά ταμεία με τα εργαλεία χρηματοδότησης θα έχουν προτεραιότητα οι λιγνιτικές και μεταλιγνιτικές περιοχές. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει και την εθνική συνεισφορά, από τα έσοδα των δικαιωμάτων από τον εκπλειστηριασμό του CO2, και το υπουργείο σχεδιάζει τη λειτουργία Ελληνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις μεταλιγντικές περιοχές, όπως επισήμανε.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να συζητάμε για ενέργεια εάν δεν συνυπολογίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή και στην κοινωνία για τον ενεργειακό σχεδιασμό και έχουν ήδη κατατεθεί οι παράμετροι πάνω στις οποίες θα προχωρήσει αυτή η συζήτηση.

«Εμείς δεν πιστεύουμε στα ιδιωτικά μονοπώλια όπως ήταν ο ΟΑΣΘ, που οι δικοί σας βουλευτές διόριζαν εργαζόμενους στη Θεσσαλονίκη. Εμείς δεν πιστεύουμε στις επιχειρήσεις που είναι μονοπώλια και χρηματοδοτούνται κρυφά από off shore, γιατί εμείς τέτοιες δεν έχουμε, αλλά εσείς φαίνεται πως έχετε στην ευρύτερη οικογένεια. Εμείς, επίσης, πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα που δηλώνει στο πόθεν έσχες, από πού προέρχονται τα κεφάλαιά της. Εμείς πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα με δάνεια για όλους και όχι δάνεια με αέρια για λίγους εκδότες που δίνατε. Και προφανώς είμαστε υπέρ μιας επιχειρηματικότητας που πληρώνει τα δάνειά της και όχι σαν τον Κήρυκα Χανίων που δεν τα πλήρωσε ποτέ όταν ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος. Αυτή είναι η επιχειρηματικότητα που πιστεύουμε εμείς, μια ισότιμη και δίκαιη επιχειρηματικότητα» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επίσης, ο κ. Φάμελλος σχολίασε και αναφορά που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, για τα γκάλοπ. «Εμείς έχουμε μάθει να διαψεύδουμε τα γκάλοπ. Και αυτό φάνηκε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ξέρουμε, όμως, ότι πήραμε την εντολή από την κοινωνία να βγούμε από το πρόγραμμα και την υλοποιούμε στο ακέραιο. Έχουμε τη δυνατότητα και θα πετύχουμε την επιβεβαίωση αυτής της πολιτικής, εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ως ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές. Γιατί εμείς θα κατεβούμε ενιαίοι στις εκλογές. Το ερώτημα είναι σε πόσα κομμάτια θα κατέβει η ΝΔ στις εκλογές γιατί από τις εφημερίδες του χώρου σας μαθαίνουμε άλλα. Τουλάχιστον για τρία κομμάτια» τόνισε.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου