.

Αδαμίδης στο Energypress: "Δεν πρόκειται να δώσουμε στους αγοραστές τα κλειδιά των μονάδων της ΔΕΗ" - Η στάση των τραπεζών

Σκληρό ροκ "αλά Μικρή ΔΕΗ", προαναγγέλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, τονίζοντας ότι δεν θα τελειώσει με την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή.


Ερωτηθείς από το "Energypress" για τις επόμενες κινήσεις της ΓΕΝΟΠ, ο πρόεδρός της εξηγεί ότι μόλις φτάσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, τότε το συνδικάτο θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις του. Αρχίζοντας από περιορισμένης έκτασης απεργίες, και φτάνοντας σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες και σβήσιμο μονάδων, ο κ. Αδαμίδης μιλά για εικόνες παρόμοιες με εκείνες του 2014.

"Και να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα, και να ψηφισθεί όπως αναμένεται άλλωστε ο νόμος στη Βουλή, εμείς δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα κλειδιά στους όποιους επενδυτές προκύψουν από το διαγωνισμό. Είναι ανεπιθύμητοι σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, και η αντίδραση θα είναι παρατεταμένη, ακυρώνοντας το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στα εργοστάσια", αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει το ΥΠΕΝ στη Βουλή ίσως και μέσα στις επόμενες ημέρες, προβλέπεται ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί το Μάιο, και η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας θα γίνει τον Οκτώβριο.

Χρονοδιαγράμματα ωστόσο φιλόδοξα, όπως λένε στελέχη της αγοράς, τα οποία εκτιμούν πως ούτως ή άλλως - με ή χωρίς αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ- η πώληση έχει μπροστά της πολύ δρόμο. Και στο καλό σενάριο, προβλέπουν ολοκλήρωση του διαγωνισμού στις αρχές του 2019.

Η στάση των τραπεζών

Το μεγάλο ωστόσο ερώτημα είναι τι στάση θα τηρήσουν οι τράπεζες, οι οποίες εδώ και καιρό έχουν θέσει τη ΔΕΗ σε ένα είδος "επιτροπείας".

Ακριβώς επειδή η πώληση θα μειώσει την περιουσιακή της βάση, σύμφωνα με την οποία και οι τράπεζες την έχουν δανειδοτήσει, πιθανότατα εκείνες να θέσουν τους δικού τους όρους στο όλο εγχείρημα. Και να εγείρουν νέο ζήτημα χρηματοδοτήσεων, τόσο για τις υφιστάμενες, όσο και για τις μελλοντικές δανειοδοτήσεις, όπως ακριβώς είχαν κάνει πέρυσι, όταν πουλήθηκε ο ΑΔΜΗΕ.

Εξάλλου, το ίδιο το νομοσχέδιο δίνει περιθώριο ενός μηνός για την υποβολή τυχόν προσφυγών εκ μέρους των πιστωτών της ΔΕΗ, αμέσως μόλις συσταθούν οι δύο προς πώληση θυγατρικές. Εκείνη του Βορρά (με τη Μελίτη και τα εκεί ορυχεία), και εκείνη του Νότου (με τις μονάδες της Μεγαλόπολης, και τα εκεί ορυχεία).

Στη πράξη οι τράπεζες θα έχουν λόγο μέχρι το τέλος της διαδικασίας, όταν δηλαδή θα έρθει η ώρα των προσφορών. Εφόσον κρίνουν ότι τα τιμήματα θέτουν εν κινδύνω τις χρηματοδοτήσεις τους προς τη ΔΕΗ, πιθανότατα να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ θα έχει προσλάβει ανεξάρτητο αποτιμητή για να προσδιορίσει το δίκαιο εύρος της αξίας των μονάδων (fair value range), ενώ αν κατά τον διαγωνισμό οι προσφορές είναι χαμηλότερες, τότε η επιχείρηση θα ζητήσει βελτιωμένες.

Επίσης θα υπάρξει γνωμοδότηση από άλλον διεθνή ανεξάρτητο εκτιμητή, σχετικά με το δίκαιο και εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος (fairness opinion), προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Η διαδικασία

Σε επίπεδο σχεδιασμού, μόλις ψηφιστεί μέσα στον Απρίλιο ο νόμος στη Βουλή, η ΔΕΗ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες διαχωρισμού των προς πώληση μονάδων από τον κορμό της. Διαχωρισμός που θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι τέλη Μαίου από το Διοικητικό της Συμβούλιο, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ.

Στην πράξη θα συσταθούν οι δύο προς πώληση θυγατρικές (μια στο Βορρά, και μια στο Νότο), στις οποίες θα περιέλθουν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία καθώς και το σύνολο της σχετικής αδειοδότησης, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές.

Στη συνέχεια θα δοθεί ένας μήνας για τυχόν προσφυγές των πιστωτών της ΔΕΗ, και εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, αμέσως μετά θα ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση, με την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ. Και εκεί πιθανότατα να υπάρξει παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ.

energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου