.

Θ. Καρυπίδης: Έργα προϋπολογισμού 80 εκ. € στην ΠΕ Καστοριάς για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την αντιμετώπιση των αναγκών στους Δήμους της ΠΕ Καστοριάς

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την Πέμπτη 24 Μαΐου στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς η 3η Ενημερωτική Ημερίδα για την πορεία και τον προγραμματισμό των Συγχρηματοδοτούμενων και Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.


«Ο προϋπολογισμός των έργων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα ανέρχεται στο ποσό των 80 εκ. €. Γίνονται σημαντικά έργα και δράσεις, όμως η ανεργία ως αποτέλεσμα παλιότερων πολιτικών που αφήνουν το αποτύπωμά τους στο σήμερα, επιμένει και πρέπει να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο με στοχευμένες δράσεις και πολιτικές για να την αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε δουλειά στο κάθε άνεργο της Περιφέρειας. Οι πόροι που διατίθενται είναι του Ελληνικού λαού και του λαού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δρομολογούνται για τα έργα που χρειάζεται και έχει ανάγκη ο λαός της Περιφέρειας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία του στις σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου από τη Δυτική Μακεδονία (του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου – TAP), « … προβλέπεται να σκάβετε η πόλη της Καστοριάς στις αρχές του 2019 για την τοποθέτηση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου παράλληλα με την αναβάθμιση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης. Το δίκτυο φυσικού αερίου θα γίνει πραγματικότητα για την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τους άλλους οικισμούς». Στη συνέχεια αναφέρθηκε:
 Στην πρόσφατη απόφαση για την καθιέρωση του Ειδικού τιμολογίου ρεύματος που αφορά τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή για τα 133.000 νοικοκυριά. «Στον επόμενο λογαριασμό οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα πληρώσουν 30% φθηνότερο το ηλεκτρικό ρεύμα, και ακολουθεί η μείωση των λογαριασμών ρεύματος για τις επιχειρήσεις 50%».
 στο Ταμείο Στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με 10 εκατ. €, 5 εκατ. € από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και 5 εκατ. € από το κρατικούς πόρους «… για να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα μικροέργα, να μπορεί να έχει εγγυήσεις για να πάρει μικροδάνεια».
 Στη στήριξη του κλάδου της γούνας με την προϋπόθεση της ενότητας στον κλάδο για τη συντονισμένη υλοποίηση των δράσεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου ανάπτυξης του κλάδου της γούνας. Αναφέρθηκε επίσης στις προσκλήσεις που αφορούν τις δράσεις ενίσχυσης των ερευνητικών δράσεων των επιχειρήσεων σε συνεργασία με ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς και τις δράσεις Συμβουλευτικής Επιχειρηματικότητας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων σε ανέργους, σε ειδικότητες που σχετίζονται με τους τομείς εξειδίκευσης της RIS3, όπου περιλαμβάνεται και η γούνα, με σκοπό την προώθησή τους στην απασχόληση.
 Στην ανάγκη συντονισμού και αποτελεσματικότερης δράσης για την ολοκλήρωση του φράγματος Νεστορίου από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 Στην άμεση ανταπόκριση και στην επίλυση του προβλήματος κάλυψης των επιπλέον δαπανών των στελεχών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΠΕ Καστοριάς με τη διασφάλιση ποσού 800.000 € ανά έτος από Εθνικούς Πόρους. «…τα παιδιά μας χρειάζονται τα χαμογελαστά πρόσωπα των ανθρώπων των βρεφικών σταθμών», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε παρουσίαση από τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της ΑΝ.ΚΑΣ. και των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου της πορείας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων και του προγραμματισμού δράσεων και των ευκαιριών χρηματοδότησης νέων έργων στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος ΕΣΠΑ κ. Σταύρος Γιαννακίδης, ενώ παρόντες στην ημερίδα ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Ηλίας Κάτανας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης - Επιχειρηματικότητας – Εμπορίου & Τουρισμού κ. Παναγιώτης Κώττας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Κων/νος Γέρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημ. Καρακασίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Ρούσης Αλεξανδρής, ο εντεταλμένος σύμβουλος ΠΑΑ κ. Κυριάκος Ιωαννίδης, η Εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα διακρατικών προγραμμάτων κ. Α. Κούσκουρα, o Εντεταλμένος σύμβουλος για Eργασιακά θέματα, κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος, οι Αντιδήμαρχοι και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων. Περισσότερα από 120 άτομα από 32 φορείς και υπηρεσίες και πολίτες της ΠΕ Καστοριάς παρακολούθησαν την ημερίδα. Εκπρόσωποι της ΠΕ Καστοριάς, των Δήμων, της ΑΝΚΑΣ, του ΕΒΕ Καστοριάς, του ΤΕΕ, του ΟΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, των Αγροτικών Συνεταιρισμών, των τραπεζών, του ΤΕΙ Καστοριάς, της Εφορίας Αρχαιοτήτων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, του Κέντρου Υγείας Καστοριάς, του Συλλόγου ΑμεΑ, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και άλλων φορέων.

Από την πλευρά τους οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Δήμαρχοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των αναπτυξιακών έργων και αναφέρθηκαν αναλυτικά στις προτάσεις για τα νέα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή τους. Ιδιαίτερα τόνισαν το διττό χαρακτήρα της ημερίδας, δηλαδή της αλληλοενημέρωσης και του εντοπισμού των προβλημάτων και των νέων αναγκών και της προώθησης της επίλυσής τους με συντονισμένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις – ερωτήσεις των συμμετεχόντων και τις απαντήσεις από τους εισηγητές και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
«Εμπιστευόμαστε τα στελέχη της Περιφέρειας. Το στελεχιακό δυναμικό των υπηρεσιών της Περιφέρειας έχει την απόλυτη στήριξή μας. Αν και είναι πολύ λιγότερα από ότι προβλέπεται σύμφωνα με τον Οργανισμό Λειτουργίας της Περιφέρειας, έχουμε ικανά στελέχη που μέσα από δύσκολες συνθήκες και υπερβάσεις καταφέρνουν το σημαντικό έργο που γίνεται στην Περιφέρειά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης κατά το κλείσιμο της ομιλίας του.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου