.

Παναγιωτάκης: Εάν δεν μειωθούν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, σταματούν οι εκπτώσεις

Η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι το μεγάλο στοίχημα της ΔΕΗ για τη φετινή χρονιά γιατί αυτό θα επιτρέψει τη διατήρηση της έκπτωσης για τους συνεπείς πελάτες. Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης,Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο κ. Παναγιωτάκης άφησε ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να περικοπεί ή και να καταργηθεί η έκπτωση 15%, που ισχύει σήμερα για τους συνεπείς, όσους δηλαδή πληρώνουν εντός της προθεσμίας. Ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η εισπραξιμότητα θα πάει καλά και επομένως δεν θα χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που συνεδρίασε χθες για να εγκρίνει την απόσχιση των ελληνικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα- στο οποίο και θα δοθεί μεγάλη έμφαση με τη συνδρομή της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων Qualco που προσελήφθη πρόσφατα, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημείωσε παράλληλα ότι εξετάζονται όλες οι διαθέσιμες επιλογές που περιλαμβάνουν την τιτλοποίηση απαιτήσεων, την εκχώρηση τους ή τη θέση τους ως ενέχυρου για δανεισμό. Αναφέρεται μάλιστα ότι όσο καλύτερα οργανωμένος είναι ο μηχανισμός συλλογής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο καλύτεροι θα είναι και οι όροι του δανεισμού.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί επίσης το θέμα των λεγόμενων τελικών πελατών, δηλαδή καταναλωτών που είτε έχουν διακόψει δραστηριότητα έτους είτε συνεχίζουν με διαφορετικό ΑΦΜ, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή χρεών. Πρόκειται για περίπου 600. 000 πελάτες το χρέος των οποίων κυμαίνεται στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ να μην επιτρέπεται η τροφοδοσία τους ακόμη και με το νέο ΑΦΜ εφόσον αποδεικνύεται ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο.

Οι λιγνιτικές μονάδες

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε, εξάλλου, χθες το αίτημα να διασφαλιστεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων Αμυνταίου και Καρδιάς ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στην ηλεκτροδότηση.

Για την Καρδιά το βασικό ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η παράταση των ωρών λειτουργίας, πέραν του πλαφόν που θέτει η ΕΕ για περιβαλλοντικούς λόγους. Σε διαφορετική περίπτωση η λειτουργία των μονάδων θα διακοπεί από το 2019. Για το Αμύνταιο έχουν κατατεθεί τέσσερις επιχειρηματικές προτάσεις στη ΔΕΗ, προκειμένου να αναβαθμιστεί με τις αναγκαίες επενδύσεις. Το ζήτημα -σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη- εξαρτάται από τον ενεργειακό σχεδιασμό -ο οποίος θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες- και θα δείξει αν «χωράει» ο σταθμός στο ενεργειακό τοπίο της χώρας.

Πηγη: www.energyworld.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου