.

Η τηλεθέρμανση μας ενώνει (του Πάρι Κουκουλόπουλου)

Η τηλεθέρμανση Κοζάνης είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε στη χώρα με φορέα υλοποίησης την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η συνολική επένδυση, βάσει των ισολογισμών της ΔΕΥΑΚ που υλοποίησε και λειτουργεί το έργο, ανήλθε σε 100 εκ. € και σε σημερινές τιμές, παρούσα αξία, ανέρχεται σε 200 εκ. € .
Στα 25 χρόνια λειτουργίας της τηλεθέρμανσης το όφελος των καταναλωτών ανήλθε με ιστορικές τιμές στα 270 εκ. € και σε σημερινές τιμές αγγίζει τα 0,5 δισ. €.

Η ριζική βελτίωση του περιβάλλοντος στην πόλη, η σημαντική συμβολή στην τοπική απασχόληση, η μετρήσιμη συνεισφορά στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας από τη μη κατανάλωση πετρελαίου, όπως και η μεγάλη συνδρομή στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγονται στα μεγάλα οφέλη του έργου.
Η τηλεθέρμανση Κοζάνης έχει πλούσιο παρελθόν, αλλά ανήκει πρώτιστα στο παρόν.
Όχι μόνο γιατί τα οφέλη είναι διαρκή και επαναλαμβανόμενα, αλλά και γιατί η τηλεθέρμανση λέγοντας τις δικές της αλήθειες, δίνει καθαρές απαντήσεις σε ζωτικά προβλήματα του σήμερα.
➢ Η τηλεθέρμανση είναι παρόν, γιατί αποτελεί κορυφαία απόδειξη των δυνατοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι μία διαρκής απάντηση στο μαύρο μέτωπο του συγκεντρωτικού κράτους και της υπερσυγκέντρωσης πλούτου, δύναμης και ανθρώπων σε έναν τόπο, στην Αθήνα, σε αυτά δηλαδή που, μεταξύ των άλλων, μας χρεοκόπησαν.
Σε αυτό το μαύρο μέτωπο προσχώρησε και ε
πίσημα ο κ. Τσίπρας πριν λίγες μέρες, εξαπολύοντας μία πρωτοφανή επίθεση κατά της αυτοδιοίκησης και των δημάρχων, καταλογίζοντας μέχρι και πρακτικές....Τουρκοκρατίας.
Αν ενδιαφέρεται ο κ. Τσίπρας μπορούμε να του στείλουμε πολλές αναφορές ανάλογου ύφους και περιεχομένου από εκπροσώπους αυτού που ίδιος ονομάζει «παλιό πολιτικό σύστημα».
Το ζητούμενο για την πατρίδα μας είναι να απελευθερώσουμε δημιουργικές δυνάμεις στην Περιφέρεια και αυτό προϋποθέτει ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης.
Για το μέλλον κάθε τοπικής κοινωνίας αποφασίζουν οι πολίτες, όχι οι Πρωθυπουργοί.

➢ Η Τ/Θ αποτελεί παρόν γιατί δίνει πληρωμένη απάντηση στα καταστροφικά σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ με το νέο εκλογικό νόμο στους δήμους.
Το πρόβλημα με όσα προωθούνται δεν είναι η απλή αναλογική, αλλά η θεσμοθέτηση Δημάρχου μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, παντού ο Δήμαρχος διαθέτει την πλειοψηφία τόσο στο λαό όσο και στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι διασφαλίζεται στις σύγχρονες Δημοκρατίες η πολιτική σταθερότητα σε τοπικό επίπεδο και η τηλεθέρμανση αποδεικνύει το γιατί.
Εάν δεν είχαμε την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, 1991-1994, η Τ/Θ που όλοι ξέρουμε πολύ απλά δεν θα υπήρχε. Όταν ανακοινώσαμε την τιμολογιακή πολιτική, τέλη σύνδεσης και τιμή KWH, η Κοζάνη «πάγωσε». Πολλοί ξεσπάθωσαν τότε εναντίον μας διακινώντας την θεωρία ότι περίπου τα δικαιούμαστε όλα δωρεάν. Κάτι σαν το σκίσιμο των μνημονίων σε τοπικό επίπεδο.
Κι εμείς θέλαμε πιο γενναιόδωρο τιμολόγιο, αλλά προτείναμε αυτό που διασφάλιζε τη βιωσιμότητα του έργου και η εξέλιξη μας δικαίωσε. Σταθήκαμε όρθιοι τότε απέναντι στη δημαγωγία γιατί είχαμε ακλόνητη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτέλεσμα προγραμματικής και πολιτικής ενότητας του συνδυασμού μας και όχι προϊόν συναλλαγής.

➢ Η Τηλεθέρμανση είναι παρόν και όχι παρελθόν γιατί μας δείχνει τη δύναμη της ενότητας απέναντι στις διχαστικές λογικές.
Η επιτυχία της οφείλεται πάνω απ’ όλα στην ενότητα όλων των Κοζανιτών τόσο στην διεκδίκηση, όσο και στην υλοποίηση του έργου και εμείς ως Δημοτική Αρχή την ενισχύσαμε καθοριστικά.
Τονίζαμε πάντα την ομοφωνία στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν στοχοποιήσαμε την αντιπολίτευση όταν μας άσκησε δριμύτατη κριτική για την τιμολογιακή πολιτική.
Το ίδιο πράξαμε και με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή τονίζοντας πάντα τη συμβολή της στο έργο τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτά που παραλάβαμε την 1-1-1991 ήταν μία ημιτελής μελέτη που δεν είχε χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί και μία οριστική πρόβλεψη για παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Καρδιάς.
Υποβάλαμε άμεσα αίτημα χρηματοδότησης της μελέτης στο πρόγραμμα Valoren που εγκρίθηκε 25/01/1991 δίνοντας Ευρωπαϊκό διαβατήριο στο έργο, για να ακολουθήσει η χρηματοδότηση της Α΄ φάσης του έργου, 30/10/1991, κυριολεκτικά στη λήξη του ίδιου προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά την παροχή θερμικής ενέργειας υπήρξε ένας τιτάνιος αγώνας ώστε να καταφέρουμε την τροφοδοσία μας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αντί της Καρδιάς που σε ένα – δύο χρόνια από σήμερα σβήνει.
Από την τιμολογιακή πολιτική και το πρόγραμμα Valoren μέχρι τη στρατηγικού χαρακτήρα αλλαγή της τροφοδοσίας υπήρξαν πίκρες, αγωνίες και εκβιασμοί που τα κρατήσαμε για μας.
Πολύ περισσότερο δεν αποδώσαμε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, ούτε ανακαλύψαμε εχθρούς που δεν υπήρχαν μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Επιλέξαμε να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε και όλοι μαζί τα καταφέραμε.
Αυτοί που σήμερα εξακολουθούν να μας διχάζουν, στερούν από τον Ελληνικό Λαό το μεγαλύτερο όπλο για το ξεπέρασμα της κρίσης, την ενότητα του.

➢ Η Τηλεθέρμανση είναι παρόν και στηρίζει ελπίδες γιατί αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των δυνατοτήτων της πατρίδας μας και του λαού της.
Η Κοζάνη υπήρξε πρωτοπόρα σε όλη την Ευρώπη στο ρυθμό πρόσκτησης πελατών, σπάζοντας όλα τα κοντέρ και ακυρώνοντας όλες τις προβλέψεις με βάση την Ευρωπαϊκή εμπειρία δεκαετιών.
Παρά το γεγονός ότι τα 2 πρώτα χρόνια είχαμε υστέρηση έναντι των προβλέψεων, λόγω δυσπιστίας και τιμολογίου, τον 5ο χρόνο είχαμε τόσες συνδέσεις όσες Γερμανοί, Δανοί και Φιλανδοί μας έλεγαν πως θα έχουμε σε 17 χρόνια!
Η πρωτοφανής συμμετοχή των πολιτών θωράκισε οικονομικά το έργο και επέτρεψε στη ΔΕΥΑΚ τα επόμενα χρόνια να ολοκληρώσει την επένδυση με προγράμματα που απαιτούσαν ίδια συμμετοχή μέχρι και 60 – 70%, φτάνοντας την τηλεθέρμανση και στο τελευταίο σπίτι.
Τα κλειδιά αυτής της μοναδικής επιτυχίας ήταν
- Η αξιοπιστία του έργου
- Ο ατομικός λογαριασμός
- Οι διαχειριστές του πρώτων οικοδόμων που συνδέθηκαν με το δίκτυο
- Το γραφείο ενημέρωσης της ΔΕΥΑΚ στην οδό Μακεδονομάχων
- Η επιλογή της ανάθεσης των εναλλακτών στους υδραυλικούς της πόλης.
Αυτή η τελευταία επιλογή που υπήρξε καθοριστική δεν ήταν τυχαία, ούτε εύκολη γιατί μας έφερε αντιμέτωπους με μεγάλο μέρος του τεχνικού κόσμου. Στηρίξαμε την επιλογή μας γιατί υπηρετούσαμε συγκεκριμένες αρχές και αξίες.
Ο εκσυγχρονισμός, η μεταρρύθμιση, η νεωτερικότητα έχουν νόημα όταν είναι υπέρ των πολλών με παράλληλη φροντίδα για αυτούς που θίγονται.
Αλλαγές με το 50% να εγκαταλείπεται στο πεδίο της μάχης κάνουν οι νεοφιλελεύθεροι και οι οπαδοί του δόγματος «η αγορά αποφασίζει για όλα».
Το αποτέλεσμα της επιλογής μας υπήρξε εντυπωσιακό πέρα από κάθε πρόβλεψη. Οι υδραυλικοί ταυτίστηκαν με το έργο και την υπηρεσία και αναδείχτηκαν σε Ιερό Λόχο στο μέτωπο της ενημέρωσης των πολιτών. Έτσι έσπασε ο πάγος της δυσπιστίας και άνοιξε ο δρόμος για μια πορεία ανεπανάληπτη.

Η πορεία αυτή επιβάλλεται να συνεχιστεί έτσι ώστε να διευρυνθούν τα οφέλη και οι ωφελούμενοι.
Πάρκα θερμοκηπίων, επέκταση δικτύου στο Δρέπανο και τον Κρόκο και, γιατί όχι, εναλλακτικοί τρόποι φθηνής θέρμανσης για τους οικισμούς όπου η επέκταση του δικτύου είναι αντι -οικονομική.
Η τεχνογνωσία της ΔΕΥΑΚ, της ΔΕΤΗΠ και της ΑΝΚΟ είναι ανεκτίμητο κεφάλαιο και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, τη ΔΕΗ και φυσικά τη ΔΙΑΔΥΜΑ μπορεί να ανανεώσει τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Αυτά θα μπορούσε να συζητάει σήμερα η τοπική κοινωνία, αλλά η πραγματικότητα δεν το επιτρέπει.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις επιλογές της έγραψε την αρχή του τέλους της τηλεθέρμανσης, την οδηγεί σε αργό θάνατο.
Ο κ. Σταθάκης επίσημα από το βήμα της Βουλής, 25-4-2018, είπε ξεκάθαρα ότι «Οι λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται δεν θα αντικαθίστανται».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα απόσυρσης των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε λιγότερο από 10 χρόνια θα ανακύψουν σοβαρά προβλήματα με την τιμολόγηση της θερμικής ενέργειας, 5 χρόνια αργότερα η παροχή της θα περιοριστεί στο 50% της σημερινής και 4 χρόνια μετά θα διακοπεί.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει ως προϋπόθεση την αναβάθμιση των μονάδων 1, 2, 3, 4 του Αγίου Δημητρίου, σε κάθε διαφορετική περίπτωση συρρικνώνεται δραματικά.
Η μοναδική εγγύηση για την ομαλή συνέχιση της τηλεθέρμανσης Κοζάνης για 50 χρόνια είναι η κατασκευή της μονάδας Άγιος Δημήτριος VI, όπως ακριβώς η Πτολεμαΐδα εξασφαλίζει την συνέχεια της με την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδας V.
Η μονάδα της Πτολεμαΐδας ανασύρθηκε από τα αζήτητα από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (2009-12).
Το ίδιο έγινε και με τον Άγιο Δημήτριο VI όταν με τροπολογίες που κατέθεσα στο νόμο για τη Μικρή Δ.Ε.Η. και τη δυναμική στήριξη του ΠΑΣΟΚ η κατασκευή της μονάδας εξασφαλίστηκε το 2014.
Η προοπτική αυτή ακυρώθηκε σε δύο φάσεις, το Μάη 2016 εν μέσω πανηγυρισμών και τον Απρίλη 2018 με εκκωφαντική σιωπή των θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής.
Ασχετοσύνη η κυνισμός, είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να στερήσουν την Κοζάνη, τη Χαραυγή, τη ΖΕΠ, το Δρέπανο, τον Κρόκο και τους αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Ελλησπόντου από το αγαθό της τηλεθέρμανσης.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι θεωρίες της κυβέρνησης για την απαξίωση του λιγνίτη κρύβουν σκόπιμα την αλήθεια, όπως γνωρίζω άριστα ότι για να ξαναμπεί στον ενεργειακό χάρτη ο Άγιος Δημήτριος VI θα χρειαστεί τιτάνιος αγώνας.
Στη Δημοκρατία αυτοί που αποφασίζουν είναι οι πολίτες και πολύ σύντομα θα κληθούν να αξιολογήσουν το καταστροφικό πέρασμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από τον τόπο μας.
Είναι βέβαιο ότι έχουμε πολύ δύσκολα μπροστά μας, αλλά είναι πιο βέβαιο ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου