.

Ενέργεια: Πράσινο φως από Κομισιόν για τον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας

Το προσωρινό μηχανισμό ευελίξίας ο οποίος θα αμείβει τις μονάδες παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς μέσω δημοπρασιών και με βάση την ευέλικτη δυναμικότητά τους. ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι διαπίστωσε πως ο σχεδιαζόμενος ελληνικός μηχανισμός που θα αμείβει την ευέλικτη δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής συνάδει με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού, οι πάροχοι ευέλικτης δυναμικότητας, όπως οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, οι ευέλικτοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και, σε ένα δεύτερο στάδιο, οι διαχειριστές απόκρισης στη ζήτηση και οι διαχειριστές αποθήκευσης μπορούν να λαμβάνουν ενίσχυση για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια ή, στην περίπτωση των διαχειριστών απόκρισης στη ζήτηση, για να μειώνουν τη δική τους κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η ευελιξία στη δυναμικότητα παραγωγής θα δώσει τη δυνατότητα στον διαχειριστή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς (ΔΣΜ) να αντιμετωπίζει τη μεταβλητότητα της παραγωγής και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, όταν η μείωση στη παραγωγή ηλιακής ενέργειας συμπίπτει με την αύξηση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τον περιορισμό του κόστους, ο ΔΣΜ θα επιλέξει παρόχους ευέλικτης δυναμικότητας μέσω ανταγωνιστικών δημοπρασιών, με μέγιστο δημοπρατούμενο όγκο 4.500 megawatt.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2019.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση προς τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία η Ελλάδα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, περιορίζοντας παράλληλα τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τι διευκρινίζει το υπ. Ενέργειας
Ο Μηχανισμός διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα τα οριζόμενα στις «Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας 2014-2020» και κοινοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Με το μεταβατικό αυτό Μηχανισμό εκπληρώνεται η βραχυπρόθεσμη διασφάλιση της διαθεσιμότητας παροχής επαρκούς ευελιξίας στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας υπό το Target Model.

Προς το σκοπό αυτό, ο ΑΔΜΗΕ θα διενεργήσει δημοπρασίες ευέλικτης ισχύος (η πρώτη τον Σεπτέμβριο), με μέγιστο δημοπρατούμενο όγκο τα 4.500MW, προκειμένου οι ευέλικτες μονάδες να λάβουν αποζημίωση για την διαθεσιμότητά τους να παράσχουν ευελιξία. Στον διαγωνισμό δύναται να συμμετέχουν όσοι μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ευελιξίας που έχουν τεθεί από τον Διαχειριστή, δηλαδή οι μονάδες φυσικού αερίου και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Σε δεύτερο στάδιο, και κατόπιν της έναρξης των νέων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας στον Μηχανισμό δύναται επιπλέον να συμμετέχουν τα συστήματα απόκρισης ζήτησης και αποθήκευσης.

Η διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού ορίζεται κατά μέγιστο έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, ή μέχρι την εφαρμογή του Μακροχρόνιου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας σε περίπτωση ο τελευταίος εφαρμοστεί νωρίτερα.

Πηγη: www.euro2day.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου