.

Έπεσαν υπογραφές για το Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) IGB και τη συνεργασία του με τον TAP

Ξεκίνησε ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και συνολικά τα Βαλκάνια: ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), που θα διοχετεύσει το φυσικό αέριο από τον Διαδρατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), στο δίκτυο της Βουλγαρίας και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Στη σύνοδο για τη διασυνδεσιμότητα στην Ανατολική Ευρώπη (CESEC) που πραγματοποιείται στη Σόφια, υπογράφηκαν δύο σημαντικές συμφωνίες, παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούσκα Πέτκοβα, του Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., Μιγκέλ Κανιέτε και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, που σφραγίζουν την έναρξη του έργου:

· Οι κοινοπραξίες των αγωγών ΤΑΡ και IGB υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου

· Η Bulgarian Energy Holding και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του IGB και άλλων έργων

«Ο αγωγός IGB αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οράματός μας για ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια», δήλωσε ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε, «τη μεγάλη σημασία του έργου για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών μέσω της λειτουργίας διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ενοποίηση των ενεργειακών αγορών».

Όπως τόνισε ο Υπουργός: «Αποτελεί τμήμα του νότιου διαδρόμου και μέσω της διασύνδεσης με τον ΤΑΡ και το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ θα παρέχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών, όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε., Μιγκέλ Κανιέτε, χαιρέτισε την έναρξη κατασκευής του IGB, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ και έκανε λόγο για μια μεγάλη επιτυχία. Η υλοποίηση του έργου, επισήμανε, είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενοποιημένης αγοράς φυσικού αερίου παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή της Νοτιανατολική Ευρώπης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου