.

Εμπλοκή στην αναβάθμιση του Αγίου Δημητρίου - Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι για τη μελέτη της McKinsey

Η επίθεση των εκπροσώπων των εργαζομένων εναντίον της διοίκησης χθες ήταν ολομέτωπη και δεν περιορίστηκε μόνο στα της αποεπένδυσης και στην κλιμάκωση των αντιδράσεων με στόχο να μπλοκαριστεί η πώληση. Η ΓΕΝΟΠ έκανε χθες δύο σοβαρές καταγγελίες που αφορούν σε μείζονα θέματα της επιχείρησης, με προφανή στόχο να εκτεθεί η διοίκηση και να στηλιτευτούν οι επιλογές της και για άλλα μείζονα ζητήματα της επιχείρησης.

Η πρώτη καταγγελία αφορά στην αναβάθμιση του Αγ. Δημητρίου, αλλά και στις εργασίες για την Πτολεμαΐδα 5, δηλαδή τα δύο συγκροτήματα που αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια μετά την αποεπένδυση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες που έγιναν από τη ΓΕΝΟΠ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις αναβαθμίσεις των μονάδων 3 και 4 του Αγίου Δημητρίου ενώ και οι κοστοβόρες εργασίες για την αποθείωση των μονάδων δεν πηγαίνουν καλά. Πρόκειται για τις μονάδες που αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό κορμό του χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ την επόμενη ημέρα της αποεπένδυσης. Εφόσον αποδειχθούν βάσιμοι οι φόβοι των εργαζομένων τότε δημιουργείται πρόβλημα για τη λειτουργία των μονάδων από το 2020. Αλλά και οι εργασίες στη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 παρουσιάζουν σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ σοβαρή καθυστέρηση. Η νέα μονάδα, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κινδυνεύει να μην μπορεί να μπει στην αγορά με προσφορές και να μην είναι βιώσιμη εάν δεν εξασφαλιστούν λιγνιτικά ΑΔΙ, προσθέτουν.

Η δεύτερη σοβαρή καταγγελία με στόχο τη διοίκηση από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ αφορά στο κόστος της μελέτης του συμβούλου McKinsey. Σύμφωνα λοιπόν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων το κόστος που πλήρωσε η ΔΕΗ στο σύμβουλο για την εκπόνηση της μελέτης έφτασε το 1,8 εκ. ευρώ. Αρχικά στην πρόσκληση που απηύθυνε η ΔΕΗ προς τους μεγάλους συμβουλευτικούς οίκους, η McKinsey είχε προσφέρει 1,2 εκ. ευρώ και μειοδότησε καθώς οι άλλες προσφορές ήταν μεγαλύτερες. Ωστόσο καθώς η μελέτη που παραδόθηκε το Φεβρουάριο δεν περιλάμβανε σοβαρές παραμέτρους όπως η αναχρηματοδότηση του δανεισμού, η οποία έκλεισε αργότερα, δόθηκε 6μηνη παράταση στην εργολαβία, με κόστος 600 χιλιάδες ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος της ανάθεσης στο 1,8 εκ. ευρώ. Οι συνδικαλιστές στηλιτεύουν τη μελέτη και για έναν πρόσθετο λόγο: όπως υποστηρίζουν δεν προσθέτει τίποτα καινούριο και οι εισηγήσεις της θα μπορούσαν να γίνουν από ένα έμπειρο στέλεχος που γνωρίζει καλά την εταιρεία μέσα σε δύο μέρες. Εδώ βεβαίως η αιχμή πάει προσωπικά στον κ. Παναγιωτάκη, που όπως είπαν οι συνδικαλιστές γνωρίζει τα θέματα της εταιρείας. Όπως για παράδειγμα, ότι μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις που θα γίνουν μέχρι το 2022 (μαζί με την αποεπένδυση) θα μειωθεί κατά περίπου 5 χιλιάδες το προσωπικό της ΔΕΗ και άρα δε χρειάζεται κάποιο πρόγραμμα εθελουσίας.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου