.

ΔΕΗ: Τέσσερις επισημάνσεις για τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τον τομέα της Ενέργειας

Στο τεύχος 47 (Ιούλιος 2018) του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιεύεται μελέτη με τίτλο «Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ». Εχοντας υπόψη τη βαρύτητα ενός Οργανισμού όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, και την επιρροή που ασκεί εξ
αντικειμένου στην οικονομική ζωή της χώρας, η ΔΕΗ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά για τα διαλαμβανόμενα σ’ αυτή. Ωστόσο κρίνεται αναγκαίο σήμερα να επισημάνουμε τα εξής:

1. Πράγματι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από το 2005 μέχρι και το 2014 κατά 150% για τα νοικοκυριά και 44% για τη βιομηχανία. Οι συντάκτες ωστόσο της μελέτης, αναφέρουν εντελώς αυθαίρετα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, ότι η αύξηση συντελέστηκε έως το 2016.
Όπως είναι γνωστό, και μάλιστα επαληθεύεται από το γράφημα της EUROSTAT που έχει περιληφθεί στη μελέτη, από το 2015 και μέχρι σήμερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν κυρίως λόγω της έκπτωσης του 15% που χορήγησε η ΔΕΗ το 2016. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ καθιέρωσε αυτή την έκπτωση έχοντας μερίδιο αγοράς πλέον του 95% δηλαδή πριν ανοίξει ουσιαστικά η αγορά. Οι λοιποί πάροχοι ακολούθησαν με δικές τους εκπτώσεις.
2. Στον παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών οι συντάκτες της μελέτης, ίσως για να επαληθεύσουν δογματικές αντιλήψεις θεοποίησης του ανταγωνισμού, αγνόησαν το βασικότερο: Το κόστος παραγωγής. Σε όποιο βαθμό και αν είναι αναπτυγμένος ο ανταγωνισμός , όσο και αν έχει περιοριστεί το μερίδιο της δεσπόζουσας επιχείρησης, όπως η ΔΕΗ, εάν το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και οι τιμές θα ακολουθήσουν.
3. Την περίοδο ιδιαίτερα από το 2009 μέχρι και το 2014 ήταν ακριβώς οι στρεβλώσεις της αγοράς με μηχανισμούς που επιβάρυναν τη ΔΕΗ όπως ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τα… Πιστοποιητικά Ισχύος (σ.σ. υπολογίζεται σωρευτικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ), οι οποίοι επέδρασαν στο κόστος και ώθησαν στην τεράστια άνοδο των τιμών, ως «εύκολη» λύση. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείπεται η άστοχη πολιτική εκείνων των χρόνων σε σχέση με τις ΑΠΕ που έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές και τη ΔΕΗ.
4. Η άποψη που διατυπώνεται στη μελέτη για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες απολαμβάνουν χαμηλότερα τιμολόγια, όπως οι αγρότες ή η (μεγάλη) βιομηχανία είναι μετέωρη. Μήπως οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την αύξηση των τιμών σ’ αυτές τις κατηγορίες;..

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου