.

Tα αιτήματα της βιομηχανίας για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ - Παρασκήνιο ενόψει της πώλησης των λιγνιτικών

Η κωλυσιεργία που επιδεικνύει η ΔΕΗ να διαπραγματευτεί με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες τα τιμολόγια ρεύματος του 2018, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων της χώρας που διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να αποδεχθούν τετελεσμένα και δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν η συζήτηση δεν ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και δεν αφορά τα τιμολόγια ρεύματος τόσο για το 2018 όσο και για το 2019.
Όπως είναι γνωστό τα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών, που είχαν συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις έληξαν τον Δεκέμβριο του 2017 και παρατάθηκαν από τη ΔΕΗ για ένα δίμηνο έως και τον Φεβρουάριο του 2018.
Τον περασμένο Ιούνιο, και ενώ η ισχύς των τιμολογίων είχε λήξει και δεν είχε γίνει καμία διαπραγμάτευση για την ανανέωση τους, η ΔΕΗ με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, παρέτεινε των τιμολογίων αλλά και των εκπτώσεων όγκου μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019.

Τι ζητά η βιομηχανία

Έτσι παρέμειναν χωρίς απάντηση ζητήματα που είχαν θέσει οι βιομηχανίες - πελάτες της για προσαρμογές των τιμολογίων σε ότι αφορά:
• Την αλλαγή της ζώνης αιχμής και συγκεκριμένα από 10.00 ως 14.00 να καθοριστεί σε 18.00-23.00 για όλο το χρόνο, ώστε να συμβαδίζει με τη ζώνη αιχμής του ΑΔΜΗΕ που από 1.1.2019 αλλάζει, με βάση τη νέα μεθοδολογία χρέωσης της ΧΧΣ.
• Τη διαπραγμάτευση για τη διάρκεια της σύμβασης (η προηγούμενη ήταν διετής)
• Την τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού της χρέωσης για την αντιστάθμιση ρύπων, ειδικά για τους επιλέξιμους βιομηχανικούς καταναλωτές που δικαιούνται αντιστάθμισης ώστε να συνάδει με την μεθοδολογία υπολογισμού της μέγιστης αποζημίωσης που δικαιούνται να πάρουν.
• Την εξομοίωση των συμβάσεων της Υψηλής Τάσης με τους όρους των δύο συμβάσεων, της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Λάρκο, που έχουν εγκριθεί από τη ΔΕΗ και λήγουν τέλος του 2020. Ας σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις μόνο για το 2018, ενώ σοβαρό προβληματισμό δημιουργεί η σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ, κρατική εταιρία, η οποία ενώ χρωστάει στη ΔΕΗ, έχει λάβει έκπτωση συνέπειας εξόφλησης 11% και έκπτωση όγκου 21%.

Η Μέση Τάση σε καλύτερη μοίρα και το παρασκήνιο


Πέραν αυτών όμως, οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις θέτουν και ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα, συγκρίνοντας τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με κάποια τιμολόγια Μέσης Τάσης.
Όπως είναι γνωστό στην κατηγορία αυτή υπάρχει ιδιαίτερος ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τιμολόγια της Μέσης Τάσης να έχουν τις ίδιες τιμές με τα τιμολόγια της Υψηλής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα καλύτερους όρους τιμολόγησης, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα τιμολόγια της Μέσης Τάσης που δεν έχουν διακριτή χρέωση για το CO2.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μία βιομηχανία που τροφοδοτείται στην Υψηλή Τάση και έχει κατανάλωση μικρότερη από 50 Gwh και τιμολόγιο ΥΤ2, παίρνει έκπτωση όγκου 4% και έκπτωση συνέπειας 5%, ενώ εάν ήταν στην Μέση Τάση με την ίδια κατανάλωση (και τιμολόγιο ΒΜ2) θα έπαιρνε έκπτωση συνέπειας 15% και έκπτωση όγκου 4%.
Το αποτέλεσμα είναι μία βιομηχανία στην Μέση Τάση να πληρώνει χαμηλότερη ανταγωνιστική χρέωση τουλάχιστον κατά 2 ευρώ/MWh, αγνοώντας τις απώλειες 3,7% που επιβαρύνουν την χρέωση στην ΜΤ.
Στο πλαίσιο αυτό, αρκετοί βιομήχανοι ανησυχούν ότι η κωλυσιεργία που επιδεικνύει η ΔΕΗ στην έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις επιχειρήσεις αποτελεί τακτική της ΔΕΗ, ώστε λίγο πριν τη λήξη του χρόνου για τη διαπραγμάτευση των τιμολογίων του 2018, να επιβάλλει νέα τιμολόγια κατά πάσα πιθανότητα υψηλότερα.
Μάλιστα ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά εντείνονται και για δυο ακόμη λόγους.
Πρώτον, διότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις εκ μέρους κάποιων από τους υποψήφιους επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ώστε τα τιμολόγια της βιομηχανίες να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα προκειμένου να υπάρξουν εν συνεχεία περιθώρια διεκδίκησης βιομηχανικών πελατών από τους νέους ιδιοκτήτες των μονάδων.
Δεύτερον, ενδέχεται η ΔΕΗ να προσπαθεί να … διώξει πελάτες της Υψηλής Τάσης ώστε να μειώσει το μερίδιο της στην λιανική αγορά, ιδιαίτερα τώρα που το αίτημά της, να μην συνυπολογίζεται η κατηγορία αυτή των πελατών στο μερίδιο λιανικής, μάλλον δεν εισακούστηκε στις Βρυξέλλες.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου