.

Προϋποθέσεις και τρόποι μετακύλισης του κόστους CO2 στα τιμολόγια της ΔΕΗ - Η ρήτρα και τα σενάρια

«Παράθυρο» για επιβάρυνση των τιμολογίων της ΔΕΗ από το 2019 άφησε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ώστε να «επιμεριστεί» - όπως είπε χαρακτηριστικά - το αυξανόμενο κόστος που καλείται να καταβάλει η επιχείρηση για δικαιώματα ρύπων, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών CO2.
Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τον επόμενο χρόνο, αφού ο ίδιος έθεσε ως κριτήριο την αποτύπωση αυτού του κόστους σε ετήσια βάση, μέσω των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για το 2018.


Αξίζει πάντως να σημειωθεί η αναφορά του στην πρακτική των άλλων παρόχων, οι οποίοι σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά του τη «ρήτρα ρύπων», ώστε να «περνούν» αυτόματα τη συγκεκριμένη επιβάρυνση στους πελάτες της.
Μία αναφορά που ενδεχομένως υποκρύπτει πως ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η εισαγωγή μίας ανάλογης ρήτρας και εκ μέρους της ΔΕΗ.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε σε ερώτηση δημοσιογράφων, για το αν η ΔΕΗ θα συνεχίσει να απορροφά αυτό το κόστος, με αφορμή παρατήρηση που είχε κάνει αμέσως νωρίτερα, σχετικά με το ότι η πάγια πολιτική της επιχείρησης είναι να μην το μετακυλύει στους καταναλωτές.
«Είναι ένα θέμα που θα το δούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αν και η τοποθέτηση του κ. Σταθάκη δείχνει τον προβληματισμό του υπουργείου για την άνοδο των διεθνών τιμών CO2, αφού για πρώτη φορά δεν διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η επιχείρηση να αλλάξει πολιτική, ο ίδιος τόνισε πως δεν θα πρέπει ακόμη να θεωρείται προεξοφλημένη η όποια εξέλιξη.
«Είναι πάντως πρόωρο οτιδήποτε αυτή τη στιγμή», επισήμανε και διευκρίνισε ότι «κατ’ αρχάς γιατί θα πρέπει να εξεταστούν οι διακυμάνσεις των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Προστασία από κερδοσκοπικές κινήσεις

Επίσης, έδειξε να μην θεωρεί δεδομένη τη συνέχιση του ανοδικού ράλι, αφού τόνισε πως τις περιόδους ανόδου διαδέχονται πτωτικές περίοδοι.
Ίσως ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας αισιοδοξίας είναι πως έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη η συζήτηση για την αναγκαιότητα ρύθμισης με κάποιο τρόπο της αγορά CO2, ώστε να αποφεύγονται απότομες διακυμάνσεις που εδράζονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις.
Στο πλαίσιο της παραπάνω τοποθέτησης, όπως είναι φυσικό, ο υπουργός άνοιξε ακόμη λιγότερο τα χαρτιά του για τον τρόπο με τον οποίο, αν επιβεβαιωθεί το δυσοίωνο σενάριο, θα μετακυλισθεί μέρος του κόστους στους πελάτες της ΔΕΗ.

Ένας τρόπος είναι η αύξηση των τιμολογίων, παρόλο που ο ίδιος στο τέλος της συζήτησης το απέκλεισε, λέγοντας: «Μην επιμένετε, δεν θα έχουμε αυξήσεις ούτε αναπροσαρμογή των τιμολογίων».
Επίσης, παρόλο που ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας 15%, δεν θέλησε να το σχολιάσει.

www.worldenergynews.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου