.

Από ΔΕΘ, φέτος γίνεται ΔΕΕΘ (Διεθνής Ενεργειακή Έκθεση Θεσσαλονίκης) - Οι ηχηρές παρουσίες, τα deals και τα μηνύματα

Εκτιμάται βάσιμα ότι ένας από τους λόγους που φέτος οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης, είναι οι εξελίξεις στα ενεργειακά. Η εκτίμηση ενισχύεται και από το γεγονός ότι η αμερικανική θεσμική αντιπροσωπεία που θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη έχει υψηλόβαθμη εκπροσώπηση στα ενεργειακά.
Συγκεκριμένα από αμερικανικής πλευράς στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes, ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt, o αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεϊ ,ο αναπληρωτής Διευθυντής της Climate & Advanced Energy (Atlantic Council), David Livingston και η αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Global Energy Center (Atlantic Council), Ellen Scholl.

Εκτός όμως από τους αμερικανούς, στη ΔΕΘ και τις εκδηλώσεις της θα παραστούν επίσης και 3 υπουργοί ενέργειας από χώρες της περιοχής: ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova, και ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Antic

Η παρουσία τόσων υψηλών προσκεκλημένων καλλιεργεί βάσιμες προσδοκίες ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο μέτωπο των ενεργειακών και ειδικότερα σε σχέση με τα δύο κεντρικά project ενεργειακού ενδιαφέροντος στη Β. Ελλάδα, δηλαδή το FSRU της Αλεξανδρούπολης και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB.

Όπως έγραψε χθες το energypress βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις για την είσοδο με ποσοστό 20% στο μετοχικό σχήμα του FSRU της Αλεξανδρούπολης ενός ακόμη επενδυτή, πέραν της ΔΕΠΑ, και της βουλγαρικής ΒΕΗ, με τις πληροφορίες να μιλούν για την αμερικανική Cheniere. Σημειώνεται πάντως ότι και στο παρελθόν είχε ακουστεί η Cheniere ως υποψήφια για το έργο χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις σε οριστική συμφωνία.

Εκτός όμως από τις διεθνείς παρουσίες στη Θεσσαλονίκη θα δώσει το παρών, όλη η εγχώρια ενεργειακή αγορά, με αιχμή του δόρατος τις κρατικές εταιρείες (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ) τον υπό μεταβίβαση ΔΕΣΦΑ, αλλά και τους άλλους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους όπως τα ΕΛΠΕ, τις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου καθώς και την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Επίσης να επισημανθεί ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συνέδριο South East Europe Energy Forum που διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και τη ΗΑΕΕ με σημαντικές διεθνείς παρουσίες, το Σάββατο θα γίνει η ενεργειακή ημερίδα του ΥΠΕΝ, ενώ θα γίνουν και τα εγκαίνια του περιπτέρου της εταιρείας Ζενίθ, ενώ όλη την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν εκδηλώσεις της ΡΑΕ (ηλεκτρισμός, ΑΠΕ, νησιά, φυσικό αέριο, μαθητική εκδήλωση).

Το πρόγραμμα Σταθάκη στη ΔΕΘ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 7 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Σταθάκης θα είναι ομιλητής στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, το οποίο θα έχει ως επίκεντρο τον κλάδο της ενέργειας. Στο περιθώριο του Συνεδρίου θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Ισραήλ, προκειμένου να συζητηθούν θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, πενταμερής συνάντηση Ελλάδος-ΗΠΑ-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ισραήλ.

Το ΥΠΕΝ θα έχει παρουσία στη φετινή ΔΕΘ στο περίπτερο 10 (θέση 22), όπου και θα παρουσιαστούν οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις του Υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο, ο κ. Σταθάκης θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση του ΥΠΕΝ με θέμα «Η Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης», όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές που ανοίγο​νται για την Ελλάδα με τη νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και με τις διασυνδέσεις του φυσικού αερίου στα νότια Βαλκάνια. Την εκδήλωση, θα χαιρετίσει ο Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του Υπουργού στην 83η ΔΕΘ.

Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, 2018

16:45: Ομιλία του Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη στο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου

Στο περιθώριο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν:

o Διμερής συνάντηση του Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη με τον Υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes

o Διμερής συνάντηση του Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη με την Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova

o Διμερής συνάντηση του Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη με τον Υπουργό Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic

o Διμερής συνάντηση του Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη με τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz

o Πενταμερής συνάντηση του Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Βουλγαρία, Σερβία, Ισραήλ

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, 2018

10:00: Ομιλία του Υπουργού ΠΕΝ, Γιώργου Σταθάκη στην εκδήλωση του ΥΠΕΝ με τίτλο «Η Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης», Συνεδριακό Κέντρο Γερμανός Β. Στην εκδήλωση, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Mark W. Menezes.

19:00: Τελετή εγκαινίων ΔΕΘ, Συνεδριακό Κέντρο «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ»

Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου, 2018

11:00: Εγκαίνια Περιπτέρου ΥΠΕΝ, περίπτερο 10, θέση 22

12:00: Επίσκεψη στο Περίπτερο ΑΔΜΗΕ, περίπτερο 10, θέση 16

12:30: Επίσκεψη στο Περίπτερο ΔΕΣΦΑ, περίπτερο 10, θέση 9

13:00: Συνέντευξη Τύπου Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, Συνεδριακό Κέντρο «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ»

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου