.

Κρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΕΝ την Παρασκευή για τους ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου - Η νέα στρατηγική του Υπουργείου για το Αμύνταιο

Οι τελευταίες εξελίξεις στη ΔΕΗ και πρωτίστως, το φλέγον ζήτημα σε ότι αφορά τις παρατάσεις των ωρών λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου, θα συζητηθούν σε κοινή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στη 1 μετά το μεσημέρι, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή του Υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, του Προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, Βουλευτών, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καθώς και φορέων της περιοχής

Αυτό έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, δίνοντας το στίγμα των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθούν άμεσα, σχετικά με το μέλλον των εν λόγω μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και των εργαζομένων τους, με δεδομένη την περαίωση των διαθέσιμων ωρών λειτουργίας τους, με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρυπίδης προσδιόρισε την κοινή συνισταμένη των θέσεων που διαμορφώνεται, σύμφωνα με την οποία, «ο ΑΗΣ Αμυνταίου εντάσσεται στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να προχωρήσει η περιβαλλοντική του αναβάθμιση, ενώ έως ότου ενταχθεί στο σύστημα και να λειτουργήσει η υπό κατασκευή νέα μονάδα "ΠΤΟΛΕΜΑΊΔΑ 5", την επόμενη διετία, χρειάζεται να παραταθεί η λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς, για να μην μπει σε κίνδυνο η ίδια η ενεργειακή επάρκεια της χώρας». Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε εν εξελίξει πρωτοβουλίες, με την συνεργασία των φορέων και των εργαζομένων, για την αποτροπή της βίαιης αποβιομηχάνισης του τόπου και προανήγγειλε, ακόμη και «προσφυγή στην δικαιοσύνη», για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και την παραμονή του ΑΗΣ Καρδιάς στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που φέρεται να έχει αναλάβει το ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και ο σχεδιασμός μιας νέας στρατηγικής για το μέλλον των μονάδων του Αμυνταίου και της Καρδιάς, με αίτημα που αναμένεται να υποβάλλει στα αρμόδια όργανα των Βρυξελών, κατά τους επόμενους μήνες. Η νέα στρατηγική του υπουργείου έγκειται στη διεκδίκηση όχι της επέκτασης των ωρών λειτουργίας των εν προκειμένω μονάδων, στις 32.000, αλλά θα αφορά αποκλειστικά στον ΑΗΣ Αμυνταίου. Επίσης, το αίτημα θα περιλαμβάνει την περιβαλλοντική αναβάθμιση του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, περιλαμβάνοτας την προώθηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα προβλέπει την επ΄αόριστον παράταση της λειτουργίας των δύο λιγνιτικών μονάδων, εντός του οποίου η διεκδίκηση της παράτασης των ωρών λειτουργίας τους στις 32.000 θα χρησιμοποιηθεί εν είδη μεταβατικού σταδίου έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους.

Πηγη:www.energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου